Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Нараства търсенето

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Нараства търсенето
Коментари Харесай

Глобалният растеж през първите девет месеца подкрепи взаимните фондове


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Нараства търсенето на фондове в облигации като опция на общоприетите банкови спестовни артикули
8 окт 2018
Парите към капиталовите фондове в Европейски Съюз спадат за втори следващ месец

Нивото им обаче остава покрай рекордните 16 трлн. евро, достигнати през тази година
7 сеп 2018
По-различните взаимни фондове

Дори и в България има ръководещи сдружения, които оферират повече многообразие от вложения в нефт и банки
31 авг 2018
Взаимните фондове в България към този момент ръководят 3.8 милиарда лева

Активите им нарастват с 21% на годишна база, което е 24-о следващо тримесечие с растеж
26 авг 2018 Ръстът на развитите пазари на акции дава нови сили на взаимните фондове, които влагат в тях, а техни дялове се оферират в България. Това са и едни от финансовите принадлежности, които дават опция на банковия депозит и неговите съвсем нулеви лихви. Разбира се, при фондовете няма гаранция за реализиране на рентабилност, като тя мощно зависи и от рисковия профил на капиталовата скица.

Към края на деветмесечието 3 фонда на български ръководещи сдружения съумяват да преминат границата на двуцифрената рентабилност. Лидерът в класацията е договорният фонд " ОББ Глобал фарм инвест ", който реализира съвсем 14% облага за девет месеца, а за последната година тя е малко под 11%. Фондът влага в акциите на непознати компании от фармацевтичния бранш – производители на медикаменти, техника и здравна инсталация.

Това е и схемата с най-голяма рентабилност измежду тези предлагани от ОББ, а и прави усещане, че тя има огромно посланичество в топ 10 с 4 фонда.

Трябва да се има поради обаче, че предходната рентабилност не подсигурява и бъдеща – да вземем за пример през 2016 и 2017 година " Глобал фарм инвест " беше на минус, а предходните няколко години сред 0 и 8% на плюс. Всъщност това си проличава и от високия коефициент на общоприетоо отклоняване, който демонстрира съотношението сред рентабилност и риск (виж карето).

Вторият и третият в класирането също са високорискови фондове, които се възползват от продължаващия растеж на световните финансови пазари. " Компас глобал трендс " пада с едно място надолу, откакто оглавяваше класацията. Това обаче не се дължи на спад на доходността му, в противен случай, тя пораства, а на по-бурния растеж при новия водач. Освен това в първите 10 доходността се покачва при всички. Болшинството от фондовете дължат това на световните пазари – малко са тези, които залагат на акции на български компании. " Елана България " е един от тях, който макар неприятното положение и показване на българския финансов пазар регистрира добра рентабилност - над 3%. Това е на фона на Sofix, който към този момент е на 20-месечно дъно и към този момент по нищо не наподобява този тренд да се обърне. Посоката на главния български показател е в контрастност и с придвижването на световните пазари и изключително Съединени американски щати, където върховете не престават. Спадът на Sofix се отразява и на единствения борсово търгуван индексен фонд върху него – ETF-а на Expat губи 8.7% за деветте месеца.

В горната част на класацията са показани 19-те най-печеливши рискови фонда, а последният е на минус. С негативен резултат са останалите рискови фондове на български ръководещи сдружения, като те са залагали най-вече на българската и/или тържища на страни от зараждащите пазари.

С по-ниска рентабилност са комбинираните фондове, които залагат на по-разнообразни финансови принадлежности, с цел да лимитират риска. Най-ниска остава доходността при облигационните фондове и тези на паричния пазар, като там тя постоянно се движи към нулата или под нея. Това обаче е разумно, защото огромна част от тях влагат в държавни облигации, където постоянно следим и негативна рентабилност през последните години. С идването на цикъла на по-високи лихви обаче може да се чака тази наклонност да се промени. Стандартно отклоняване
Показателят демонстрира връзката сред доходността и риска на взаимния фонд, или казано на по-прост език – каква е границата, в която постигнатата рентабилност може да се отклони с даден %. Например рентабилност 5% и отклоняване 10% може да значат, че в идващ интервал приходът може да е както 15, по този начин и -5%. Колкото по-рисков е фондът, толкоз по-високо е и неговото общоприетоо отклоняване. Този коефициент се смята за базов, като има надалеч по-прецизни, само че и комплицирани измерители на риска. Управляващите сдружения разгласяват този индикатор към този момент повече от 10 години, с което усилиха прозрачността и опцията за по-информиран избор на вложителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР