Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Очакванията за повече евтини пари

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Очакванията за повече евтини пари
Коментари Харесай

Подкрепа и от изток, и от запад за взаимните фондове


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Очакванията за повече евтини пари за по-дълго усилиха апетита за риск на вложителите, кредитните спредове се свиха и акции и облигации осъществиха мощни растежи. "
Радостин Бакърджиев, портфолио управител в " Елана фонд мениджмънт "
Българските взаимни фондове не престават да носят прилична рентабилност от началото на годината. И въпреки активите им също да се покачват, те мъчно могат да се дефинират като конкурентна опция на банковите депозити, макар че последните носят съвсем нулева рентабилност, и то преди да се постави инфлацията.

Контрастът си проличава и от статистиката - първите ръководят към 1.6 милиарда лева активи все още, а на банков влог има над 50 милиарда лева Отделно в България дялове оферират и фондове на задгранични ръководещи сдружения – единствено те са привлекли към 2.5 милиарда лева по последни данни за първото тримесечие.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Доходността и при двата типа спестявания, фондове и рентабилност, се въздействат от лихвите – при депозитите директно, а при фондовете индиректно. Отказът на централните банки да стягат паричните си политики посредством по-високи лихви даде нов тласък на финансовите пазари – водещи американски и световни показатели доближиха исторически върхове. Това пък се отрази на доходността на взаимните фондове.

Лидерите по този индикатор в България влагат част от активите си в акции на компании, листвани на непознати тържища (ВИЖ ТАБЛИЦАТА). При " Астра енерджи " има лек спад на прихода по отношение на първото тримесечие, когато тя беше над 20%. Интересни са подгласниците му – ПФБК Восток и " Адванс Източна Европа ". И двата фонда влагат активите си в бумаги на компании от района, само че с максимален дял в портфейлите им са акции на съветски сдружения. Именно те и са повода за растежа, откакто акциите на съветските компании се радват на същински взрив от началото на годината. Нещо, което не може да се каже за българските.

Обратният завой " Първата половина на 2019 година беше доста добра за финансовите пазари, като всички съществени класове активи означиха мощно показване. Основната причина беше противоположният завой в политиките на водещите централни банки в отговор на появилите се сигнали за закъснение в световната стопанска система. Това докара до внезапен спад на дълготрайните лихви и надлежно увеличи цените на ДЦК. Очакванията за повече евтини пари за по-дълго усилиха апетита за риск на вложителите, кредитните спредове се свиха и акции, и облигации осъществиха мощни растежи. ", разяснява пред " Капитал " Радостин Бакърджиев, портфолио управител в " Елана фонд мениджмънт ". При смесените уравновесен о фондове водачът " Адванс глобал трендс " влага в компании на тържищата от развитите страни, като с максимален дял са Съединени американски щати. На Уолстрийт през последните месеци и дни кипи същинска еуфория, а S&P500 e на следващия си исторически връх.

Според Радостин Бакърджиев обаче в България вложителите са неуверени и лекият растеж на активите под ръководство в страната се дължи в огромна степен на осъществената рентабилност през интервала. " Това държание е обикновено, тъй като споменът за спадовете от края на 2018 година е към момента свеж, а хората работят с прочут лаг в своите капиталови решения. Допринесе и слабото показване на българския финансов пазар, като SOFIX беше един от дребното показатели по света, приключили полугодието на алена територия ", споделя той.

И фактически на пазара на взаимни фондове в България не би трябвало да се гледа напълно сантиментално единствено поради позитивната рентабилност от началото на годината. Все отново през предходната те направиха много неприятно показване, което си проличава и от постигнатото за последните 12 месеца. Причината за това беше кошмарното показване на финансовите пазари по света тогава. При по-консервативните фондове също има мотиви за наслада на вложителите, като първите 10 от тях са с позитивна рентабилност за полугодието, при болшинството от тях тя е такава и за последните 12 месеца.

Горното е разбираемо, защото колкото по-висока е доходността, толкоз по-висок е рискът и назад. Това може да се наблюдава и през коефициента " Стандартно отклоняване ", който демонстрира връзката сред доходността и риска на взаимния фонд, или каква е границата, в която постигнатата рентабилност може да се отклони с даден %. Най-нисък приход носят фондовете на паричния пазар - негативен, защото влагат в принадлежности с матуритет до 1 година. Тези фондове са и минимум в България.

Какви са упованията

" През 2019 година чакаме съветската стопанска система да продължи да се възвръща, подкрепена от няколко понижения на главния лихвен % и относително постоянни цени на петрола ", разясняват в своя месечен бюлетин от ПФБК. Така може да се чака, че фирмите с експозиции там може да осъществят по-висока рентабилност, както и такива, които залагат на енергийните запаси. Това постоянно с ангажимента, че постигнатата рентабилност не е гаранция за бъдеща такава.

" Разбира се, небето напълно не е безоблачно, а на световната сцена има много неустановеност. Световната стопанска система продължава да се забавя, което е изключително изразено в слабостта на индустриалния бранш. На фокус ще остане комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай (а и честите офанзиви на Тръмп към останалите търговски сътрудници на Щатите). Развитие по проблема би било мощен катализатор за бъдещото придвижване на финансовите пазари ", разяснява и Радостин Бакърджиев от " Елана фонд мениджмънт ". Как се показват непознатите фондове тук

За разлика от БАУД, който показва всекидневно систематизирана информация за доходността на българските фондове, такава няма за задграничните. Тя обаче е сравнима с тези на българските схеми с подобен профил. Те обаче притеглят и много повече средства. От една страна, те оферират повече многообразие и еластичност, а от друга, се оферират от банки и по-големи финансови групи с достъп до необятна потребителска база. От скоро ОББ стартира да предлага и пет фонда на KBC ExpertEase, които са с общи активи за 9.4 милиарда евро. Внимание с таксите

В таблицата е показана рентабилност на база чиста стойност на един дял, без да са включени таксите за покупка и следващо назад изкупуване на дялове. Това постоянно би трябвало да се има поради, защото изяжда от доходността. При всяко ръководещо сдружение таксите са разнообразни, като зависи и от сумата на покупка и интервала на задържане. Управляващите сдружения постановат три типа такси – при покупка, при назад изкупуване и такса за ръководство. Някои сдружения имат високи такси за вход, само че ниски за излаз. Колкото е по-активен фондът и по-разнообразни принадлежности има в него, може да се чака да има и по-високи комисио ни. Обикновено варират сред 0 и 2%, само че има и такс и от порядъка на 3%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР