Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване 17% доходност е донесло златото

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване 17% доходност е донесло златото
Коментари Харесай

Златна цел: 2000 долара


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
17% рентабилност е донесло златото от началото на годината
Ниски лихви, негативна рентабилност по държавните облигации, възходящ риск за световната стопанска система и комерсиалните спорове. Коктейлът от тези фактори стана причина златото да доближи най-високата си стойност от повече от шест години насам. На два пъти - в края на август и през предходната седмица, благородният метал мина равнището от 1500 $ за тройунция, като даже опитва да нападна и кота 1600. Засега може би единственият фактор, който лимитира по-сериозно повишаване, са оповестените нови ограничения от страна на централните банки, чиято цел е да подтикват стопанските системи. А те са свързани най-вече с ново, по-сериозно разхлабване на паричните политики.

Още през лятото някои анализатори и финансови компании предвидиха, че цената на златото може да доближи 2000 $ за тройункция към края на годината. Към тази компания при започване на седмицата се причисли и Citigroup. Според банката задачата е напълно постижима, само че през идващите две години, като спомагателни аргументи за това ще бъдат идните президентски избори в Съединени американски щати следващата година, както и възходящата неустановеност за американската стопанска система. За последно равнище покрай 2000 $ златото реализира преди 8 години. От началото на тази година то се е повишило със 17%, което го прави един от най-печелившите активи и е на път да направи най-хубавата си година от 2010 насам.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Помощ от негативните лихви

Сега зад новата вълна вложения към него седи негативната рентабилност по държавните облигации на водещите стопански системи. В момента облигации за 15.3 трлн. $ подсигуряват загуба за своите притежатели, по данни на Financial Times. Тоест, те носят негативен приход. В тази среда вложителите е обикновено да търсят опция, която също обаче е с невисок риск. Като safe-haven златото е подобен актив. Очакваме спот цената на златото да се задържи мощна за дълъг интервал, достигайки нов връх през идващите две години, показват от Citi.

Друг фактор за покачване на цената е и повишеният вкус на централните банки. През тази година те са купили повече злато от всяка от последните девет по данни на World Gold Council. Държавите с огромни валутни запаси като Китай (3.1 трлн. долара) желаят да диверсифицират своите портфейли и да понижат зависимостта от американския $. Така китайската централна банка е купила злато за 4.8 милиарда $ за последните 9 месеца, а общите й златни запаси са за към 94 милиарда $ по настоящите цени, показва FT.

Миналата година централните банки също купиха рекордно количество злато, водени от Русия, чиито златни запаси са за към 100 милиарда $.

Инвестиционна опция

Златото постоянно е бил един от най-предпочитаните активи за вложения и предпазване на стойност от страна на семействата. Било през бижута или посредством директна покупка на кюлчета. Възможностите се усилват през годините, като измежду тях е и инвестицията през борсово търгуваните фондове ETF или акции на добивни компании. При тях казусът е, че инвестицията от България може да излезе много скъпа като такси според от медиатора - сред 2 и 15 $ на договорка.

При покупката на физическо злато пък - кюлчета и монети, би трябвало да се имат поради няколко неща. Вероятно е да има високи разноски за предпазване – да вземем за пример в банков сейф, което ще изяжда доходността от него. Освен това капиталови кюлчета, закупени от една компания, може да не се изкупуват от друга. При монетите пък не всеки път може да има цена на изкупуване, а да се търси единствено повишение на нумизматичната им стойност в бъдеще. Много е значимо и капиталовото злато да се пази от надраскване и пострадване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР