Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване 121.5 млн. лв. е премийният

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване 121.5 млн. лв. е премийният
Коментари Харесай

Доктор Ins


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
121.5 млн. лева е премийният доход от застраховката " Заболяване " за 2018 г.Ръстът на пазара е с близо 25% за година.Здравното каско, както жаргонно се назовават застраховките против заболяване, продължава да укрепва на българския пазар, с което освен спомага за разрешаването на общественозначим проблем, само че води и до повишение на капиталовата просвета на популацията. За предходната година премийният доход в бранша доближава впечатляващите 121.5 млн. лева, което е усъвършенстване с близо 25% по отношение на резултата от миналата. Това се случва макар актуализацията на цените и макар че точката на засищане в корпоративния сегмент е близо.

Както е известно, точно огромните компании са тези, които движат здравното обезпечаване, предлагайки застраховката като бонус за своите чиновници. А фактът, че растежът продължава с плевел ритъм, е индикативен за оценката, която крайните консуматори дават за услугата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Голямото й търсене в добавка с положителната кондиция, в която се намират здравните застрахователи, води до рационализиране на продуктите, прибавянето на нови екстри към тях, както и до отваряне на достъпа към здравно обезпечаване за самостоятелните клиенти. Това утъпква пътеките към по-адекватни медицински грижи, по които ще минават от ден на ден и повече консуматори.

Най-търсените пакети

Помощ за доболнично (амбулаторно) лекуване е най-масовата здравна застраховка, която потребителите подписват, като тя е и най-ползваната, демонстрират данните на компании от бранша. Причината е, че там няма заплаха направленията на джипито да са свършили, а за посещаване при експерт най-близкият вероятен час да е някъде през идната седмица. Частните здравни осигурители провеждат бързо и дейно посещаване в медицински център, когато това е неотложно.

" Не са малко хората, които след консултация с медицински експерт имат потребност от лабораторни проучвания и образна диагностика (рентгенови, ехографски и профилирани изследвания), назначени от лекаря. Тези услуги попадат в обсега на пакета извънболнична помощ ", показват от " Булстрад Живот Виена иншурънс груп ". Оттам прибавят и че от ден на ден клиенти желаят да имат разполагаем и пакета за болнична помощ, тъй като това им подсигурява, че няма да се наложи да заплащат от джоба си една от време на време сериозна сума за болнично лекуване, в случай че такова се наложи по време на застраховката. " Това води до такава степен, че доста консуматори комбинират доболничната помощ с пакет болнично лекуване ", прибавя Николай Логофетов, изпълнителен шеф на ЗАД " България иншурънс ".

" По отношение на болничната помощ наблюденията ни демонстрират, че в границите на този пакет измежду най-ползваните са услугите, свързани с избор на екип или доктор (при интервенции и раждане), както и заплащането за скъпоструващи консумативи ", показват от " Булстрад Живот ВИГ ". Според застрахователите идващите най-ползвани услуги са за възобновяване на разноски за лекарства и помощни средства, като по-слаб е ползата към пакетите за профилактика на здравето и дентални услуги.

За значимостта на лимитите

Потребителите, натрупали опит в здравното обезпечаване, знаят, че цената на пакета не е водещият ориентир за това чия оферта да предпочетат при годишното възобновяване на спомагателната осигуровка. От основно значение за избора е обсегът от профилирани здравни заведения и експерти, с които работи застрахователят на абонаментен принцип, а също и лимитите, до които той поема отговорност да помогне.

" Предпочитан вид от клиентите е услугата по здравно обезпечаване да се употребява абонаментно, т.е. без възнаграждение от тяхна страна, на правилото на непосредствено разплащане на застрахователя към лечебното заведение. В огромна степен обаче редица здравни услуги могат да се употребяват единствено на правилото на възобновяване на разноски, като да вземем за пример закупуването на нужните лекарствени средства, болнични консумативи, стоматологични услуги. Лимитите нормално варират сред 100/150 лева до 500/700 лева В последните години има възходящ тренд в търсенето на по-високи предели поради високата стойност на медикаментите и денталните услуги ", показва Николай Логофетов от " България иншурънс ".

" Нараства търсенето на по-високи предели за дентални услуги заради дребния размер действия, покривани от НЗОК, както и търсенето на по-високи предели за диоптрични стъкла и контактни лещи, при които междинните предели са от порядъка на 80 - 100 лева ", прибавят от " Булстрад Живот ВИГ ".

По отношение на обсега от здравни заведения в мрежата на застрахователя практиката демонстрира, че най-високо оценени от потребителите са центровете в огромните регионални градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. А най-посещавани за предходната година са били лечебните заведения от групата на " Аджибадем " (ДКЦ " Токуда ", МБАЛ " Токуда ", " Сити клиник " ), ДКЦ " Софиямед ", както и лечебните заведения, позиционирани наоколо до огромните бизнес центрове.

" Възможността за прилагане на реномирани лечебни заведения с висок стандарт на работа и качество на предлаганото здравно обслужване е услуга с висока себестойност. В общия случай цените за услугите, които дават, са над междинните пазарни цени, а не всеки консуматор може да си ги разреши при положение на потребност ", обръщат внимание от " Булстрад Живот ВИГ ".

Казуси от практиката

Продължава да се появява като проблем настояването на в допълнение възнаграждение от потребителите, когато се обръщат към центровете за незабавна помощ. Макар тя да е покрита от държавното здравно обезпечаване, постоянно медиците квалифицират случаите, идващи при тях, като нуждаещи се не от " незабавна ", а от " неотложна помощ " и това е съображение за отправяне на финансова рекламация, споделят от практиката си специалистите на " Уника ".

Друг проблем е неналичието на избран тип експерти в провинцията, както и практическата неспособност застрахователите да спомагат при прилагане на незабавна помощ заради неналичието на свързващо звено в лечебните заведения.

" Понякога имаме проблем с другата политика на частните лечебни заведения, които фактурират и други услуги в границите на една обща цена за съответна хоспитализация, а ние държим да възстановим само разхода, който е затрупан по изискванията на контракта ", показва различен проблем от практиката Николай Логофетов от " България иншурънс ". От " Булстрад " дават ражданията като образец за тази процедура, изключително в лечебните заведения отвън мрежата на даден осигурител.

" От застрахователна позиция повишението на честотата на прилагане на избор на екип води до гладко покачване на цените за пакет " болнична здравна помощ ", който по хипотеза надгражда клиничните пътеки на НЗОК тъкмо с сходен вид услуги, които се явяват доплащане за сметка на застрахованите лица ", прибавят от " Булстрад ".
" Уника ": Избягването на наложителните имунизации ще се отразява върху цените

Само преди пет години цената на лекарски обзор беше приблизително към 25 лева, а в този момент към този момент е към 40 лв.. Растат и цените на останалите услуги. Внедряват се и нови способи на проучвания и лекуване, които са доста по-скъпи, само че са по-надеждни за клиентите и следва да бъдат включени в покритието на нашите застраховки. Така че главните фактори, които ще оказват въздействие върху цените на застраховката, са инфлацията при цените на здравните услуги и внедряването на новостите в медицината.

Засега застрахователите не са възприели отхвърли от наложителни имунизации като рисково определящ фактор и не слагат въпроси при сключването на застраховката. Изключение в това отношение има при сключването на застраховки при пътешестване в чужбина, когато се посещават рискови от епидемиологична позиция страни. Въпросът обаче е сериозен и в случай че обсегът на ваксинираните продължи да пада, застрахователите ще би трябвало да отчетат и този факт в рисковата награда при обезпечаване на неимунизирани. Това е въпрос на близкото бъдеще. " България иншурънс ": Потребителите към този момент не се стремят да изхарчат застраховката до стотинка

Това, с което някои от потребителите не са наясно и от време на време води до недоумение от тяхна страна, е, че застрахователят не обезпечава покритие при закупуване на лекарствени артикули с профилактична цел или без лекарско предопределение, както и профилирани хранителни добавки или витамини. Не покрива и разноските, в случай че клиентите правят назначената им физиотерапия и рехабилитация в СПА центрове, а не в лечебни заведения.

Обнадеждаващ е фактът, че към този момент следим смяна в мисленето на някои клиенти, че застраховката не е единствено за случаите, когато хората са заболели, или би трябвало да изразходват до стотинка месечната награда, заплащана от работодателя им, а че това е артикул, който спомага за опазването на хората в положително здраве и ги пази в случаите, когато в действителност е настъпило застрахователно събитие. Много би ми се желало тази наклонност да се резервира и един от методите е да се работи в посока повишение на застрахователната просвета. Важно е хората да схванат смисъла и изгодата от съответната застрахователна отбрана и да я одобряват като персонална инвестиция в тяхното здраве. " Булстрад Живот Виена иншурънс груп ": Здравните застраховки са най-ценната обществена облага за работещите

Здравното обезпечаване се възприема като най-ценната обществена облага от позиция на чиновниците. Това значително изяснява нарастването от 25% на размера на премийния доход, който фирмите са осъществили през 2018 по отношение на 2017 година Тенденциите са за нарастване и през 2019 година, като упованията ни са темповете на повишаване леко да се забавят заради насищането в корпоративния сегмент.

През идващите години се чака да има нарастване, което е основано на включването на нов вид артикули, които да са ориентирани към самостоятелни клиенти, които на този стадий са доста едва застъпени от застрахователните компании. Все по-важни стават вложенията в цифровизация на бизнеса и възстановяване на потребителското прекарване.

В това отношение екипът на ЗЕАД " Булстрад Живот Виена иншурънс груп " към този момент работи интензивно по планове, свързани с внедряването на чатботове, телемедицина, както и разнообразни видове геймификации, свързани с дейния метод на живот. Само два месеца след стартирането на функционалността за завеждане на искания за възобновяване на разноски онлайн приложението B-Assist стана желан канал за самообслужване на лицата – през него получаваме над 55% от всички заведени вреди. Същевременно въз основата на поръчки през мобилното приложение досега сме запазили часове на обзор на близо 16 000 лица, като общият брой прегледи е над 70 000.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР