Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Високоскоростни амбиции


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Свръхскоростният жп залог на Ричард Брансън

Британският милиардер влага в американската компания Hyperloop One
16 окт 2017
Лукс по релси

Японският трен " Шики-шима " отваря нов ултраскъп сегмент в жп превоза
5 май 2017
На прага сме на транспортна гражданска война

Няколко софтуерни инициативи коренно ще трансформират метода, по който се придвижваме
27 дек 2016
Дирк Алборн: Истанбул - София може да бъде доста забавна връзка за Hyperloop

Изпълнителният шеф на Hyperloop Transportation Technologies пред " Капитал "
16 юли 2016
Илон Мъск има една фантазия (и не само)

Стотици бизнесмени се пробват да осъществят концепцията на създателя на Tesla за трен на магнитна възглавница
4 дек 2015
Японски трен разви 603 км/ч

Превозното средство, което се движи на правилото на така наречен магнитна левитация, е най-бързият трен в света
22 апр 2015
Турция ще прави скоростна жп права до България

Ако бъдат приключени и плановете от българска страна, до 2020 година може да има бърза връзка сред София и Истанбул.
11 яну 2015
Англия продава каузи си в Eurostar

Сделката за оператора на високоскоростни влакове може да доближи 300 млн. лири
13 окт 2014
До Фриско и обратно с 1200 км/ч

Основателят на Tesla показа революционна идея за транспортна система на магнитна възглавница
13 авг 2013 Железопътният превоз нормално се приема за по-бавна, въпреки и по-бюджетна опция на самолетния. През последните години обаче границите от ден на ден се стесняват с все по-широкото разпространяване на свръхскоростните влакове и на нискотарифните авиопревозвачи.

В Азия и в Европа високоскоростният железопътен превоз предлага конкурентна опция на пътуванията по въздух за едни и същи направления от позиция на цената и на забележителния индикатор време, написа Bloomberg. Ако към това се прибавят и изгодите за околната среда, произлизащи от спестената приложимост на самолетно гориво, оставането на земята стартира да придобива от ден на ден смисъл за пасажери, които другояче биха се отправили към летището.

Въпрос на време

Като цяло скоростните влакове и самолетите са конкурентни за пътувания до 1000 км – оттатък тази граница пасажерите гледат на летенето като на по-добрата опция поради спестеното време, демонстрира академично изследване, извършено от Journal of Advanced Transportation (JAT). В идващите години и десетилетия обаче новите технологии могат да изместят тази граница. Дори и сега съществуват основни световни направления, за които двата разновидността са конкурентни – като с изключение на по-кратки трасета като Лондон – Брюксел (320 км по въздушна линия), Лондон – Париж (344 км), Мадрид – Барселона (506 км), Рим – Милано (477 км), Ню Йорк – Вашингтон (328 км), Токио – Осака (397 км), в групата влизат и по-дълги направления като Пекин – Шанхай (1068 км по въздушна линия), пресмятат от Bloomberg (виж графиката).

Изследване на учени от Бейханския университет в Пекин и от Университета на Южна Флорида в Тампа от предходната година демонстрира, че времето за пътешестване е от основно значение за конкурентността на другите типове превоз. Наблюденията на създателите удостоверяват изследване от 2014 година за резултатите от високоскоростния жп превоз в Европа върху полетите на континента, съгласно което въздушните оператори оферират повече услуги по направления, при които пътуването с трен лишава повече време.

На пръв взор това е доказателство в поддръжка на теорията, че в случай че времето за пътешестване от врата до врата и цената са равни или по-добри, влаковете могат да изместят полетите. На процедура обаче нещата не всеки път стоят тъкмо по този начин – в доста случаи съществуването на по-достъпни жп услуги води до общ растеж в интереса към пътуванията, от което печелят и едните, и другите. Като цяло появяването на бързи, налични железопътни услуги в Китай, Япония, Южна Корея и Западна Европа подкопава досегашните показа за това по какъв начин се конкурират авиолиниите и влаковете, пишат в разбора си създателите от Bloomberg.

Растеж на релси

Новата жп промишленост се радва на най-оживен напредък в Китай, която е и страната с най-развита високоскоростна жп мрежа в света, най-бързите влакове и най-големите упоритости за бъдеща агресия. По един от най-натоварените международни направления, по който годишно пътуват към 100 млн. пасажери – този сред Пекин и Шанхай, се движи новият създаден в страната свръхбърз трен Fuxing, чиято оптимално позволена скорост към този момент е 351 км/ч. Според китайската осведомителна организация Xinhua с нея наземното разстояние от 1247 км сред двата най-гъсто обитаеми града в света към този момент се изминава за 4 часа и 28 минути.

Високоскоростната жп мрежа последователно обгръща все по-голяма част от азиатския континент. През юли 2017 година тайландското държавно управление най-сетне утвърди от дълго време обсъждан план за високоскоростна жп връзка сред страната и Китай на стойност 5.2 милиарда $. Линията ще минава през Малайзия и през Лаос, където строителните действия към този момент са в ход.

През септември предходната година стартира и построяването на трасе за индийски влак-стрела, който ще е над два пъти по-бърз от досегашните жп композиции в страната и ще свързва Ахмедабад с финансовия хъб Мумбай, напомнят от профилираното издание railway-technology.com. Проектът има и политически
залог – над 80% от общата му стойност от 19 милиарда $ ще бъде финансирана от Япония при заем с рента от 0.1%, като задачата е заздравяването на връзките сред двете страни да им помогне да се оправят с китайското въздействие в бранша. Островната страна ще даде за плана и технологията, употребена за личните й влакове-стрели " Шинкансен ", които още от 60-те години на 20 век и са се трансформирали в пример за вътрешните пътувания в страната.

" Шинкансен " развиват скорост от към 320 км/ч, с която дистанцията сред столицата Токио и Осака се изминава за 2.5 часа. Ежечасните полети сред двата града, реализирани от двата най-големи авиопревозвача в Япония, лишават 70 минути. В този съответен случай прибавянето на времето, прекарано на гарата или на летището, плюс времето, което лишава напредването от центъра на града до съответния перон или летищен излаз, на процедура не трансформира изключително крайния резултат. Често обаче точно сходни сметки накланят везните, когато става дума за общото време за пътешестване сред разнообразни дестинации, отбелязва Bloomberg.

Високоскоростната наклонност минава и през други страни в района – Индонезия е на прага на започването на личен план в региона на стойност 1.5 милиарда $, който ще свърже столицата Джакарта с Бандунг, втората по величина метрополна област в страната. В Русия пък следва старта на построяването на първата високоскоростна права – сред Москва и Казан, която ще коства 22.4 милиарда $. С оптималната скорост от 400 км/ч движещите се по нея влакове ще изминават дистанцията от 770 км за единствено 3.5 часа в съпоставяне със сегашните 14. При това упованията са в бъдеще линията да бъде удължена и до Пекин.

Междувременно китайците осезаемо избират жп пред въздушния превоз. Според проучването на JAT през 2015 година броят на хората от страната, пътували с разнообразни влакове, е бил 910 млн. души при 415.4 млн. души, които са летели. На фона на тези данни надали е изненадващо, че бъдещето на жп превоза по всяка възможност ще се взема решение в Китай. Първият високоскоростен трен, който се движи на правилото на така наречен магнитна левитация ( " маглев " ) и може да развива скорост до 430 км/ч, оперира в Шанхай. През последните години тестванията с технологията разрешиха достигането на впечатляващи скорости от над 600 км/ч – достижение, което би могло да преобърне напълно актуалните динамични връзки сред въздушния и наземния превоз.

В Европа високоскоростните влакове Eurostar сред Лондон и Париж и сред Лондон и Брюксел са обслужили 10 млн. пасажери през предходната година, като за четвърта поредна година резултатът остава в осемцифрени стойности. В момента цените на билетите стартират от 29 паунда спрямо първичните си стойности от 79 паунда.

При това, въпреки и от време на време да наподобява, че другите типове превоз се конкурират за едни и същи пасажери, в доста връзки те се допълват. Нискотарифните самолетни компании, които са фокусирани върху къси дестинации, и европейските високоскоростни влакове на пръв взор наподобяват съперници, само че в действителност не се съревновават – влаковете нормално обслужват централните елементи на градовете, до момента в който авиопревозвачите са по-склонни да употребяват по-отдалечени второстепенни летища, с цел да понижат разноските си.

Междувременно огромните самолетни компании на континента като Air France-KLM се отхвърлят от по-кратки направления в интерес на нискотарифни съперници като Ryanair и EasyJet. Много от водещите американски превозвачи също залагат на сходна тактика, като свиват броя на по-малките така наречен районни самолети във флота си и понижават полетите си до градове с по-малко население.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР