Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата

...
Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по темата
Коментари Харесай

Екстремният бизнес на GoPro


Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
GoPro е отворена за партньорство, само че не търси продажба непременно

Производителят на екшън камери се отхвърля от бизнеса с дронове
9 яну 2018
Акциите на GoPro се сринаха с над 30%
8 яну 2018
Производителите на дронове търсят реализация във всички браншове

Китай и Съединени американски щати облекчават бюрокрацията и условията за производството и използването им
12 юли 2017 Силициевата котловина обича да има любимци. Някои от тях като Илън Мъск и Стив Джобс са непрекъсната големина и не подлежат на никакви рецензии. Но през годините значително бизнесмени са получавали статута на звезди, а през днешния ден никой не ги помни. Защото " Меката на технологиите " обича да основава фетиш към даден управител и бизнес. Но още повече обича да го срине. Точно това наподобява се случва с създателя на GoPro Ник Удман. Калифорнийската компания, която сътвори напълно нов сегмент със своите спортни камери, разгласи, че ще редуцира над 20% от личния състав си и затваря бизнеса си с дрони. И призна, че не изключва продажба на по-голям състезател.

Все по-малък бизнес

Новината не е чак толкоз изненадваща, тъй като GoPro от много време не може да осъществя сериозен напредък на бизнеса си. През предходната година компанията към този момент редуцира над 270 души и с новите към 300 уволнени броят на чиновниците ще падне под 1000. Отделно доста понижи и упованията за продажбите си за четвъртото тримесечие (тоест най-силният коледен сезон) до 340 млн. $, надалеч под плануваните 472 млн. $. След новината в понеделник акциите на компанията се сринаха с над 30% преди леко да възстановят позиции (виж инфографиката). Отделно двама от висшите мениджъри - оперативният шеф Чарлз Пробър и вицепрезидентът Шарън Зезима, оповестиха, че напущат компанията.

Целта на Удман е да редуцира разноските с към 80 млн. $. " Очакваме да се завърнем към облага и напредък през втората половина на 2018 година ", разгласи създателят на компанията в изказване. Но макар оптимизма му значително специалисти смятат, че компанията мъчно ще оцелее независимо.

Хардуер не е задоволителен

Въпреки че марката GoPro се трансформира в синоним на спортната камера (action cam на английски), продажбите не съумяха да доближат нужните бройки за здравословен напредък и развиване на компанията. В най-хубавата си година - 2015, компанията продаде 6.5 млн. камери и от този момент не съумява да надмине тази численост. Истината е, че с възхода на все по-качествените смарт телефони спортните камери последователно се трансфораха във все по-нишов артикул. Те имат своите фенове, само че множеството клиенти избират да снимат с телефона си.

Целта на Удман беше напълно друга - GoPro да е надалеч повече от хардуерен производител, а да се трансформира в начин на живот марка. И ненапълно съумя - марката към момента е доста различим и натрупа лоялна база. Но пък продуктите му към този момент не са толкоз търсени. Основна част от упоритостите на създателите беше излизането на борсата през 2014 година И макар първичния възторг ползата на вложителите последователно се изпари. През есента на 2014 година акциите надминаха 80 $ - сега цената им е към 6. Като обществена компания GoPro е под непрекъснат напън да пуска нови и нови артикули. Което е скъпо начинание, изключително в случай че не можеш да намериш купувачи за тях. Така моделът Hero5 не съумя да реализира триумфа на предшественика си Hero4. Тазгодишният Hero6 също не е изключително издирван от потребителите. Причина за забавянето е и фактът, че продуктите на компанията са издръжливи и някои купувачи не намират причина да сменят по-стария си модел.

Според разработчика Мат Хакет най-голямата неточност на GoPro е била нежеланието на мениджмънта да заложи на повече програмен продукт, който да съпътства положителните артикули. Той счита, че не е задоволително да имаш единствено артикули и стратегия за монтаж на снимания материал, а компанията би трябвало да взе участие във всяка стъпка от процеса на гледане и шерване. " Да станеш потребителска софтуерна компания значи брутална промяна, касаеща смяна на културата и организацията във компанията. Дори Apple изпитва компликации в тази тенденция ", споделя Хакет.

Но Удман и екипът му по този начин и не съумяха да реализират тази смяна и GoPro остана потребителска компания, която прави един главен артикул доста добре и го продава на запалянковци. Провал се оказа и навлизането в бизнеса с дронове. Пуснатият през 2016 година модел Karma се сблъска с недостатъци още от премиерата си - някои от продуктите губеха мощ във въздуха и се разбиваха. GoPro изтегли всички от пазара и ги пусна още веднъж през 2017 година В последна сметка в този момент реши да се откаже от този сегмент и оповестените съкращения са точно в този отдел.

Балон с добър артикул

Самият Удман също се трансформира в знак на културата на надуване на балони в Силициевата котловина. В годината на излизането на борсата - 2014, възнаграждението му доближи 300 млн. $, което го трансформира за малко в най-добре платеният изпълнителен шеф в Съединени американски щати. Участваше в излъчвания като Shark Tank и беше разгласен за един от най-обещаващите бизнесмени. Сега от компанията оповестиха, че за 2017 година той ще получи алегорична заплата от 1 $.
Ник Удман

[Reuters]
Не е ясно по какъв начин GoPro може да обърне наклонността на спад. Най-вероятният излаз е продажба на по-голяма компания, за която загатна и Удман, въпреки да посочи, че сходен ход към момента не е 100% сигурен. За задачата към този момент са наети и услугите на капиталовата банка Morgan Stanley, която да оцени опциите за сходна договорка. " Естествено, че сме заинтересувани, в случай че има благоприятни условия да се обединим с по-голяма компания майка ", съобщи Удман пред CNBC.

" GoPro може да добави стойност към по-голям производител и да бъде единствено една частица от " по-голяма история ", вместо да се пробва да се оправи сама ", твърди пред LA Times Анджело Дзино, анализатор в консултантската компания CFRA Research. За възможния покупател плюс е, че ще получи одобрен бранд. Но даже и тогава не е ясно кой ще желае да купи GoPro.

В миг на признание Удман призна, че GoPro не е останала " модерна " след възхода на смарт телефоните. Но какво повече може да направи, с цел да промени ориста си?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР