Увеличаване на глобите за електроразпределителни дружества и Електроенергийния системен оператор

...
Увеличаване на глобите за електроразпределителни дружества и Електроенергийния системен оператор
Коментари Харесай

По-високи глоби за ЕРП -тата искат депутатите и КЕВР

Увеличаване на санкциите за електроразпределителни сдружения и Електроенергийния систематичен оператор обмислят депутатите от Комисията по енергетиката и представителите на КЕВР. 

Това стана ясно по време на съвещанието на отрасловата енергийна комисия, на което ръководителят на регулатора Иван Иванов показа доклад за свършеното от КЕВР за миналата година.

Въпросът бе издигнат от председателстващия комисията Делян Добрев от ГЕРБ, който показа наклонността от от ден на ден тъжби от притежатели на подготвени обекти, които не могат да се включат към електрическата мрежа поради голословно закъснение от страна на ЕРП-тата.

„ Изградени обекти чакат по 6 месеца, година, без да могат да се причислят, като по този начин се основават спънки пред вложителите. Да вкарваме ли жестоки наказания? “,

попита Добрев шефа на КЕВР.

Подобни случаи се усилват от ден на ден през последните месеци, откакто поради рекордните цени на тока, в някои дни надминали 1000 лв. за мегаватчас на свободния пазар, довело до взрив на градежа на слънчеви и ветропаркове, а всеобщо оправданието на ЕРП-тата и ЕСО е, че липсва потенциал за присъединение към мрежата. С пари по ПВУ обаче се предвиждало доста увеличение на потенциала на мрежата в страната.

„ За неволя санкциите, които са избрани преди повече от десетилетие - по оптимално 20 000 лв., сякаш не стряскат енергийните сдружения,

по тази причина може би е нужно да има нарастване, с цел да знаят те, че такава глоба виси над тях като дамоклиев меч при нарушавания “, съгласи се Иван Иванов.

В две насоки може да се работи по стягане на глобите - по-ясно установяване на периоди за свързване към мрежата в закона, както и повишение на санкциите.

През 2022 година КЕВР е наложила санкции в размер на 1 милион 256 хиляди лв. на 6 сдружения, като най-солена глоба е получила НЕК - 625 млн. лв..

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР