Увеличаване на бюджета на Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт

...
Увеличаване на бюджета на Българо-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт
Коментари Харесай

Повече български студенти, докторанти и преподаватели с шанс за стипендия за САЩ по програмата `Фулбрайт`

Увеличаване на бюджета на Българо-американската комисия за учебен продан " Фулбрайт " договориха през днешния ден България и Съединени американски щати на среща сред министъра на образованието Красимир Вълчев и американския дипломат у нас Н. прочие Ерик Рубин.

Годишното финансиране ще се усили от българска страна в размер на $182 000 годишно, което ще разреши да се поддържат повече студенти, докторанти и преподаватели. От своя страна, Държавният департамент на Съединени американски щати ще даде спомагателни $280 000 на Комисията „ Фулбрайт “ през идващите 3 година Това краткотрайно увеличение на финансирането ще спомогне за по-високи стипендии за български и американски студенти, както и стратегии за учители. Държавният департамент годишно финансира с общо 765 000 $ стратегия „ Фулбрайт “ в България, от които с 165 000 $ се покриват административни разноски по Програмата.

Стипендиите за български жители по програмата са: за преподавателска и изследователска дейност; за магистърски и докторски програми; за изследователска активност на докторанти; за развиване на гражданското общество; стипендия " Хюбърт Х. Хъмфри " и стипендии " Фулбрайт-Шуман ". Подробна информация за всяка от тях вижте ТУК.

От всички стипендианти се изисква да се завърнат в родината си най-малко за 2 година след края на образованието с насъбрания опит, познания и умения. Така българските Фулбрайтови стипендианти способстват за: качеството на образованието посредством потреблението на насъбран опит и нови практики; за привличане на вложения в България; и за усилване на контактите със Съединени американски щати, посочи министър Вълчев.

" Фулбрайт " е най-широко приетата и влиятелна интернационална премия за продан - акцентира дипломат Рубин и добави, че стратегии като нея построяват дълготрайни взаимоотношения сред американските и българските жители и институции.

Допълнително финансиране за активността на Българската комисия „ Фулбрайт “ постъпва от американски и български университети, учебни заведения, компании и неправителствени организации, в това число фондация „ Америка за България “, която покрива стипендиите за 30 помощник-учители по британски език по стратегия „ Фулбрайт “.

" Фулбрайт " финансира повече от 60 стипендианти годишно. Това включва към 40 американци, които идват в България: петима учени, петима студенти, трима специалисти и общо 33 помощник-учители по британски език. В това число се включват и сред 15 и 20 българи, пътуващи в Съединени американски щати: петима учени, сред 5 и 9 студенти и стипендианти по стратегии за проучване на гражданското общество и стипендианти по програмата „ Хюбърт Хъмфри “.

Образователният продан сред Съединени американски щати и Република България по стратегия „ Фулбрайт “ стартира през 1967 година През 1993 година Българо-американската комисия за учебен продан бе основана в границите на двустранното съглашение сред държавните управления на Съединените щати и Република България за научно и софтуерно съдействие. В интервала 1967-2018 година повече от 1300 американски и български жители са получили стипендии от Българо-американската комисия за учебен продан „ Фулбрайт “.

Много български учени и студенти, стипендианти по стратегия „ Фулбрайт “ са постигнали значими професионален триумф след завръщането си в България от Съединени американски щати. Сред тях са:

Проф. Иван Младенов и проф. Петя Осенова, са стипендианти по стратегия „ Фулбрайт “ и са носители на влиятелни награди в областта на филантропичните и обществените науки за 2018 година Най-високата академична премия в България „ Питагор “ беше връчена на проф. Младенов за „ разпространяването на знанията на американския мъдрец Чарлз Сандърс Пиърс в България и Европа ”. Проф. Осенова получи премията на Clarivate Analytics за изключителни достижения в региона на обществените науки.

Доц. Петя Димитрова от Института по микробиология към Българска академия на науките. Като стипендиант на „ Фулбрайт “, доцент Димитрова прави проучвания в региона на епигенетиката и остеохондрита в Mayo Clinic, гр. Рочестър, щата Минесота, в интервала 2017-2018 година Тя работи сполучливо в клиничната лаборатория – опит, който способстват за триумфа на актуалните й научни планове. Заедно с доктор Милена Лесева, която среща на една от откритите лекции на „ Фулбрайт “, тя основава сполучлив теоретичен екип към Българската академия на науките.

Д-р Милена Лесева е първият и единствен участник в състезанието за влиятелната премия Science and Technology Ph.D. Award (2008 - 2012 г.), която съставлява петгодишна цялостна стипендия за докторска степен в STEM области. Освен че приключва микробиология в Университета на щата Флорида в гр. Гейнсвил, след завръщането си доктор Лесева става деен участник в общността на „ Фулбрайт “ и дружно с доцент Димитрова образува сполучлив проучвателен екип в Института по микробиология на Българска академия на науките. Екипът работи по интернационалните планове в региона на имунобиологията и възнамерява разширение с интернационалните стажанти.

Вера Тончева е приключила сполучливо предприемачество в Университета на щата Флорида в гр. Гейнсвил по стратегия „ Фулбрайт “ през 2014 - 2015 година. По време на образованието си тя се занимава с интердисциплинарни действия и учи предприемачество. След завръщането си в България стартира личен бизнес и дружно със собствен сътрудник от Холандия уголемява своята софтуерна компания в интернационален проект. Вера Тончева споделя своя опит и препоръки с млади бизнесмени и ги предизвиква да ползват добитите опит и умения в България.

Иван Генчев е приключил образование в областта на правото в Юридическия факултет „ Джон Маршал “ в Чикаго, Илинойс в интервала 2013 - 2014 година Генчев работи като правист в започваща българска софтуерна компания, която се уголемява в интернационален проект, и взе участие в образованието на млади софтуерни инженери.

Петър Пенев, също стипендиант по програмата „ Фулбрайт “, приключва курс по биология в Технологичния лицей на щата Джорджия и разгласява редица публикации в влиятелни рецензирани списания, в това число „ Молекулярна биология и еволюция “ и „ Списание за молекулярна еволюция “. Той показа своите проучвания по време на 20-ия празник на Института по астробиология на НАСА в Техническия университет в Джорджия и на симпозиума по астробиология в Токио, Япония.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР