Увеличаване на броя и обхвата на съдовете за разделно събиране

...
Увеличаване на броя и обхвата на съдовете за разделно събиране
Коментари Харесай

Увеличават броя на контейнерите за разделно събиране

Увеличаване на броя и обсега на съдовете за разделно събиране на опаковки от семействата (пластмаса, стъкло, хартия и метал) е задачата, която Столична община залага в предлагането си за нови минимални условия за подписване на контракти с организации за оползотворяване на боклуци от опаковки. Предложението следва да бъде прегледано от членовете на Столичния общински съвет, като след утвърждението му, покана за присъединяване в новата процедура ще получат всички организации, които имат позволение по Закона за ръководство на отпадъците. Инициирането на нова процедура за подписване на контракти сред Столична община и тези организации се постанова заради приключване на 5-годишната законова отминалост на в този момент съществуващите контракти за 22 региона на Столична община през декември.

Разширяването на съществуващата система за разделно събиране на боклуци от опаковки от семействата е резултат както на добре функциониращата общинска система за разделно събиране на боклуци, по този начин и на по-високите цели за подготовка за повторна приложимост и преработване на битови боклуци, заложени в пакета ограничения „ Кръгова стопанска система “ на Европейски Съюз. Според националното законодателство в период до 1 януари 2018 година общините трябваше да реализират минимум 41% от общото тегло на отпадъците за подготовка за повторна приложимост и преработване. През 2016 година Столичната община доближава степен на преработване от 51%.

В новата процедура измежду критериите за оценка се включват спомагателен размер на съдовете за семействата, планове за обгръщане на административни здания и други обекти, както и планове за обезпечаване на съдове и чували за заведенията за публично хранене и комерсиалните обекти.

За пръв път в предлагането си до СОС Столична община следва да вкара и система за разделно събиране на ненужни дрехи и други текстилни материали. Като сътрудници на общината за образуване на тази система ще бъдат поканени лица, притежаващи позволение или регистрационен документ, публикуван по реда на Закона за ръководство на отпадъците и/или сложно позволение, издадено по реда на глава седма, раздел II от Закона за запазване на околната среда, при условия, ред и минимални условия за подписване на контракти, признати с решение на Столичен общински съвет.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР