Увеличаваме двойно капацитета, който имаме на LNG (втеченен газ) терминала

...
Увеличаваме двойно капацитета, който имаме на LNG (втеченен газ) терминала
Коментари Харесай

Енергийният министър: Увеличаваме двойно капацитета, който имаме на LNG терминала в Александруполис

Увеличаваме двойно потенциала, който имаме на LNG (втеченен газ) терминала в Александруполис.

 

Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов пред публицисти след срещата при президента с представители на фирмите " Gastrade " и " Copelouzos Group ".

" Обсъдихме и постигнахме съглашение да удвоим потенциала, който България има в LNG терминала, който се строи в Александруполис. Това е част от нашата тактика за диверсификация и устойчиво снабдяване на газ от различни източници. Както знаете желанието ни е да увеличим опциите да доставяме LNG през терминалите в Гърция ", посочи министър Христов.

" В момента нарастването и потенциала не коства нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово присъединяване в самия план е едно, потенциалът, който сме резервирали и опцията да получаваме газ, е нещо напълно настрана. В момента го усилваме двойно - от 500 млн. на 1 милиарда кубични метра ", сподели енергийният министър.

Стана ясно, че от " Газпром " няма отговор към момента. " Очакваме през днешния ден да има отговор и да назначат човек, с който да водим договарянията ", добави още служебният енергиен министър.

Росен Христов разяснява и мнението на КЕВР, че все още няма искане от " Булгаргаз " за изменение на контракта с " Газпром ".

 

Министърът посочи, че не желаят да трансформират контракта с " Газпром ", а да стартират договаряния за някои модификации, в това число и разсрочване на доставките, че физически да може да ги получим и някои гаранции, свързани с заплащането.

 

" Ние първо би трябвало да почнем да преговаряме, с цел да изпратим нашите претенции ", сподели още Христов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР