Увеличава се натискът върху президента на Венецуела Николас Мадуро. САЩ

...
Увеличава се натискът върху президента на Венецуела Николас Мадуро. САЩ
Коментари Харесай

САЩ наложиха санкции на Държавната петролна компания на Венецуела

Увеличава се натискът върху президента на Венецуела Николас Мадуро. Съединени американски щати постановиха наказания на държавната петролна компания в Каракас и приканиха армията да поддържа мирна рокада във властта. В отговор Мадуро съобщи, че Вашингтон се пробва да постави ръка на нефтодобива в страната, написа ВТК.

В телевизионно изявление венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че Съединени американски щати се пробват да откраднат „ Ситго “ (Citgo), американският филиал на държавната петролна компания „ Петролеос де Венецуела “ (PDVSA). Ние ще предприемем всички нужни юридически, политически и търговски ограничения, с цел да защитим ползите на страната си, съобщи президентът. Междувременно самообявилият се за президент Хуан Гуайдо, който получи необятна интернационална поддръжка, разпореди да бъде заменено управлението и на двете компании, с цел да може Народното събрание да поеме надзор над главните държавни активи.

По-рано Вашингтон наложи наказания на PDVSA и я разгласи за корумпирана. „ Не можем да допуснем президентът Мадуро и неговите съдружници да продължат да експлоатират естествени запаси, които принадлежат на народа на Венецуела “, разгласи съветникът по национална сигурност в Белия дом Джон Болтън. Американският министър на финансите Стивън Мнучин добави, че към този момент приходите от продажбата на венецуелски нефт ще бъдат запорирани и съобщи, че държавната компания може да смъкна глобите против себе си, в случай че признае за президент ръководителя на Народното събрание Хуан Гуайдо.

Целта е режимът на Мадуро да не може да разчита на приходите от продажба на нефт, разясняват специалисти и показват, че държавното управление на Венецуела е директно подвластно от американския пазар, където изнася над 40% от добития петрол. За Вашингтон пък Каракас е измежду топ-вносителите на недопечен нефт.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР