Увеличава се честотата на затлъстяване сред детското население, където всъщност

...
Увеличава се честотата на затлъстяване сред детското население, където всъщност
Коментари Харесай

Доц. д-р Константин Гроздев: България е на едно от челните места по детско затлъстяване в Европейския съюз

Увеличава се честотата на затлъстяване измежду детското население, където в действителност е и огромният проблем за България, тъй като страната ни е на едно от челните места по детско затлъстяване в Европейския съюз. Това сподели доцент доктор Константин Гроздев, създател и ръководител на Българското сдружение по бариатрична хирургия и член на Международната федерация за хирургия на затлъстяването и метаболитните болести, в предаването " Здравето на фокус " на Радио " Фокус " във връзка със затлъстяването.  

" Съвременният човек живее под стрес, има достъп до много храни, които не са подобаващи, липсва му физическа интензивност ", по този начин доцент Гроздев изясни аргументите за все по-честите случаи на затлъстяване измежду популацията по света.

Експертът е безапелационен, че наклонността е да има от ден на ден хора с наднормено тегло, само че акцентира, че казусът е доста сложен: " Световната здравна организация прави най-различни профилактики в тази тенденция, с цел да ограничи разпространяването на казуса, само че през последните години тези данни, които вие казахте, се усилват неведнъж ".

Доц. Гроздев споделя обаче, че е неправилно схващането, че затлъстяването се дължи на това, че един човек има неправилна диета и нездравословни хранителни привички.

" Голяма част от моите пациенти имат по-добри хранителни привички от един човек, който е с обикновено тегло, и спортуват, и се пробват всичко да създадат ", изясни специалистът.

Той споделя, че ключът към наднорменото тегло е метаболизмът: " Проблемът е в техния метаболизъм. Това, което те поемат като храна, не е доста, само че просто се натрупа по избран метод поради техния метаболизъм и се натрупва под формата на мастна тъкан ". 

Доц. Константин Гроздев е специалист по бариатрична хирургия. Той описа в радиоефира на " Фокус " какво в действителност съставлява метаболната интервенция.

" Операцията лекува хроничното заболяване затлъстяване и обвързваните с него други съпътстващи болести в границите на метаболитния синдром, които са: захарният диабет вид 2, високото кръвно, високия холестерол и триглицериди, омазняването на черния дроб ", изясни хирургът.

" Метаболитната хирургия е методът за лекуване на този проблем. Затова се споделя " метаболитна "  – тъй като лекува метаболизма на пациентите ", добави той.

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР