Увеличава се броят на родителите, които разговарят с децата си

...
Увеличава се броят на родителите, които разговарят с децата си
Коментари Харесай

Кога родителите у нас смятат, че е добре да говорят с децата си за секс?

Увеличава се броят на родителите, които беседват с децата си за половите връзки, само че тези, които го вършат, към момента са по-малко от половината. Данните са от две изследвания на Института по обществени действия и практики, направени през 2015 и 2018 година от „ Галъп интернешънъл “, пишат от Darik News.

Около 80% от българските деца имат профили в обществените мрежи, а от ден на ден са хората, които регистрират заплахите, които крие общуването на децата им в интернет , сочат още резултатите. За да се преодолеят рисковете, от Института по обществени действия и практики стартират акция, наречена „ Бдителни родители “ .

 деца родители Thinkstock

През 2015 година най-вече родители са считали, че подобаващата възраст на децата за диалог за половите връзки е 10 години, до момента в който през 2018 година към този момент са на мнение, че това би трябвало да стане още по-рано. Нараства броят на родителите, които регистрират заплахите в интернет общуването, изясни Борислава Гицова от Института по обществени действия и практики.

„ Преди три години единствено 8% от родителите това са го счели като тематика, за която е належащо да беседват с децата. За разлика от това, през 2018 година ние засичаме 39% от тях, които считат, че рисковете в интернет са доста значима тематика и е належащо те да приказват с децата “, уточни Гицова.

Най-много са родителите, които смятат, че отговорността за осъществяване на този диалог е точно тяхна, само че по тези въпроси би трябвало да се приказва и в учебните заведения : „ По-малко от половината - 48% от родителите са разговаряли през 2018 година с децата, за сметка на 51%, които не са го създали. Отчитаме растеж от 2015 година от 10%, само че си даваме сметка, че половината от родителите не отделят време и считат, че диалогът е сложен за тях “.

 деца родители Thinkstock

За предварителна защита на онлайн заканите против децата и най-много на заплахите от онлайн съблазняването стартира акция, наречена „ Бдителни родители “, съобщи Мила Цалова от Института по обществени действия и практики: „ Кампанията моли за повече зоркост от страна на родителите, не цели да жигосва, или да споделя на някого, че не постъпва вярно. Цели да ги поддържа в това да са по-близо до децата си, да направи това подсещаме, че те не престават да бъдат деца и когато към този момент ни се костват доста пораснали “.

Повече информация за признаците, че има подобен проблем, както и за методите за превъзмогването му е оповестена на уеб страницата „ Бдителни родители “.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР