Увеличава се броят на разрешенията за наемане на работа на

...
Увеличава се броят на разрешенията за наемане на работа на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда отчита ръст на работещите непълнолетни

Увеличава се броят на разрешенията за наемане на работа на малолетни за първите седем месеца на годината. Техният брой е 10 459, за разлика от същия интервал на 2022 година, когато са били 8422 бр. А преди Коронавирус рецесията, за 2019 година, са били 7397 броя.

Най-много са дадените позволения в Бургас, Варна, Пловдив, Добрич, София град, София област, Благоевград. Непълнолетните най-често са наети в сферите на хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

В България законоустановената минимална възраст за започване на работа е 16 години. Изключения се вършат за деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални сформира. Наемането на лица под тази възраст е неразрешено.

Непълнолетните лица работят при омекотен режим, като работното време за тях е 35 часа седмично и 7 часа на ден при петдневна работна седмица. За тях е неразрешено полагането на нощен труд, както и на ексклузивен.

Според законодателството малолетните лица би трябвало да получават минимум минималната работна заплата за страната, въпреки че работят по-малко часове. Те постъпват на работа след обширен медицински обзор и издадено здравно умозаключение, че са годни за дадената работа.

Преди постъпване на работа работодателят би трябвало да даде на малолетното лице образец от подписания писмен трудов контракт, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в Национална агенция за приходите, както и длъжностна характерност.

Инспекторите по труда упражняват надзор върху наемането на лица, ненавършили 18 година, като работните места, на които те се наемат могат да бъдат тествани, с цел да се откри дали изискванията на труд не основават риск за тяхното здраве. При определяне на нарушаване, че работодателят е наел малолетно лице без позволение от Инспекцията по труда се уведомява прокуратурата и се стартира наказателно произвеждане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР