Увеличава се броят на измамените от бившата служителка на НОИ,

...
Увеличава се броят на измамените от бившата служителка на НОИ,
Коментари Харесай

Разкритие: Проговори една от измамените от бившата служителка на НОИ

Увеличава се броят на излъганите от някогашната служителка на Национален осигурителен институт, непозволено придобила пари с обещания за по-високи пенсии. От 18 ощетените станаха към този момент 28 души, предава Нова тв.

Задържаната някогашна инспекторка Александрина Георгиева и мъжът, с който живее на фамилни начала, остават в ареста. Дъщеря й беше освободена против парична гаранция от 1000 лв..

Емилия Петрова e навършила нужните години, само че няма нужния стаж, с цел да се пенсионира.

„ Александрина ми пресметна какъв брой трудов стаж би трябвало да си закупя. Ставаше въпрос за към три години. Измами ме с 4 350 лева До ден сегашен парите не са импортирани в Национален осигурителен институт. Така измами и моя съседка с 2 300 лева”, описа Емилия Петрова.

Александрина Георгиева, упрекната, че е измамила Национален осигурителен институт с над 3 милиона лв., влезе с качулка и белезници в съда. Адвокатът й твърди, че единствено двама от излъганите имат документи, че са й дали пари, с цел да им купи трудов стаж.

„ Никой от останалите хора няма документ, че са дали парите. Вие представяте ли са дадете 10 000 лв. и да не поискате документ”, уточни юристът й Йордан Давчев.

Според прокуратурата дамата взимала сред 2 000 и 16 000 лв. от кандидат-пенсионерите, на които е издавала подправени удостоверения за трудов стаж от от дълго време банкрутирали компании.

„ Взетите суми са разнообразни. По всяка възможност, хората са преценявани съгласно профила на индивида, който е желал да се пенсионира, дали разполага с повече или по-малко пари”, сподели прокурорът Димитър Пехливанов.

От Национален осигурителен институт поучават жителите да не дават пари на ръка. Купуването на трудовия стаж не става в брой и за него се издава специфичен документ

„ Всяко авансово заплащане е доказателство за непозволено изплатени суми, които отиват в нечий джоб”, добави шефът на НОИ-Пловдив Розалия Дженева.

До момента е открито, че 116 души са получили непозволено пенсии по схемата. Сега те ще връщат парите с лихви.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР