Увеличава се броят на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират

...
Увеличава се броят на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират
Коментари Харесай

Битка за трюфели край Балчик

Увеличава се броят на хората, които нелегално добиват трюфели, сигнализират от Държавното ловно стопанство-Балчик. В стопанството разчитат на жителите и полицията, с цел да бъдат спрени похищенията в горите, като се вършат ежедневни инспекции, а дежурните са подготвени да откликнат на всеки сигнал.

До скоро трюфелите бяха непознати за хората в региона, само че в този момент от ден на ден стават събирачите, като една част от тях даже имат и особено подготвени кучета. Високата изкупна цена на трюфелите ги трансформира в мечтан бизнес за доста хора, които, до момента в който вземат от гората един артикул, даже унищожават цели местообитания, а не вършат нищо, с цел да бъдат съхранени находищата.

Те, ровейки когато и да е в горите, унищожават трюфелите, гонят дивеча, замърсяват горските територии, предизвикват пожари и даже слагат шипове по горските пътища, с цел да затруднят чиновниците на стопанството по време на инспекция.

За да бъде съхранен този запас, в стопанството в Балчик се издават единствено избран брой разрешителни за събиране на трюфели, съгласно плануваното по стопанския проект прилагане, с цел да не се стигне до цялостното им заличаване.

Определени са и местата, където може да се прави тази активност, като са изключени предпазените територии, резерватите, базите за отглеждане на дивеч и други Регламентиран е и методът за извличане, като събирачите би трябвало да показват документи и за кучетата, с които работят.

За последната седмица от чиновници на стопанството, дружно с полицията, са формирани три акта при инспекции.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР