Увеличава се броят на децата с наднормено тегло. Над 60%

...
Увеличава се броят на децата с наднормено тегло. Над 60%
Коментари Харесай

Увеличава се броят на децата с наднормено тегло

Увеличава се броят на децата с наднормено тегло. Над 60% от българчетата на възраст сред 7 и 9 години са с друга степен на затлъстяване, съгласно данни на Световната здравна организация. Това води до опасности за здравето.

Обездвижването и нездравословното хранене са главните аргументи за затлъстяване още в ранна детска възраст. Подрастващите прекарват огромна част от деня си, забавлявайки се с електронни устройства, вместо да играят на открито. Не са задоволителни и часовете за спорт в учебно заведение.

- Карам го да тича, но те с телефони, интернет и си седят у дома повече... Вредно е в действителност, храната би трябвало да се съобразяваме какво им даваме.

- Много ги глезим, няма друго... По принцип нали знаете, че българина не обича слаби деца, да се поправи, да се пооправи детето, като отиде при баба му и се върне, махалата би трябвало да каже - ооо, ти си се пооправил.

Илиян Зашев продава закуски наоколо до едно от учебните заведения в Благоевград. Преди година решил да промени състава им:

" Пълнозърнести питки, плодове, само че реакцията беше такава, че нямаше безусловно никакъв интерес. Някои от продуктите ги хвърляхме в продължение на доста време, по тази причина прекратихме към този момент да даваме такива закуски. "

Децата избират да се хранят с чипсове, солети и бисквити. А експертите предизвестяват, че затлъстяването не постоянно е обвързвано с наднормено тегло.

" При затлъстяването може да си с една относително ниска телесна маса и да имаш висок % телесни мазнини, по този начин наречения модел скини-фат, при дамите е постоянно срещан... проблемите са съществени. Влияе върху всяка една система, приказваме върху сърдечно-съдова, опорно-двигателен уред, на всички места безусловно има отрицателни последици ", сподели Благой Калпачки, учител в ЮЗУ " Неофит Рилски ".

Според специалистите, с децата би трябвало да се работи превантивно като се акцентира на вярното хранене и спорта. А това може да се случи единствено със взаимна работа на фамилията и институциите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР