Увеличава се броя на децата, които страдат от плоски стъпала.

...
Увеличава се броя на децата, които страдат от плоски стъпала.
Коментари Харесай

Расте броят на децата, страдащи от различни заболявания

Увеличава се броя на децата, които страдат от плоски стъпала. Често учениците имат и проблеми с очите, демонстрират резултатите от профилактични прегледи на над 3000 възпитаници от Благоевградска област.

Благоевград

От един месец лекари от Благоевград правят всекидневно безвъзмездни профилактични прегледи на учениците в специфична мобилна клиника. В нея децата се преглеждат от експерти по ортопедия, уши, нос и гърло, стоматолози и офталмолози.
Доктор Александър Сивиков, ортопед: Най-честото е плоскостъпието. Увредата на свода води до увреда на гръбнака и цялата механична верига от врата до стъпалото. За това профилактично би трябвало да носят ортопедични обувки или ортопедични стелки, които да подкрепят доизграждането на стъпалото. До 16 години не се ли поправя остава за цялостен живот. Доктор Русанка Венелинова: Типични са проблемите с очите. Предполагам че това е доста особено последните години с таблетите, с телефоните от най-ранна възраст просто децата ги виждате те са с очила. Улавят се, това което е забавно, неща които биха убегнали на родителите като далтонизъм да вземем за пример.
За здравословните проблеми на децата, родителите могат да схванат от страницата на плана, по който се правят безплатните профилактични прегледи.
Д-р Русанка Венелинова, началник на плана: След всеки обзор - като се изключи че пишем резултати пишем и референтни стойности, т.е. това са нормите за съответната възраст и в случай че има нещо което е като отклоняване със забележка и незабавно могат да извърнат внимание подчертаваме да се отиде към фамилния доктор или различен експерт.
По българо-гръцкия план следва и 320 учители от Благоевградска област да преминат през образование за оказване на първа помощ. Целта е те да могат да реагират бързо при зародил проблем в учебно заведение, още преди идването на незабавен екип.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР