Уважаваният варненски художник Христо Христов се представя със самостоятелна изложба

...
Уважаваният варненски художник Христо Христов се представя със самостоятелна изложба
Коментари Харесай

Живопис и скулптура на Христо Христов в художествения музей Георги Велчев

Уважаваният варненски художник Христо Христов се показва със независима галерия в зала Ателие “Георги Велчев ", филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, оповестиха от пресслужбата на културната институция.

Артист, който демонстрира своя гений равностойно и в региона на живописта, и в региона на скулптурата, Христо Христов ще покаже най-новото, основано в неговото ателие от началото на тази година.

“Всички работи са правени през зимата и са продължение на търсенията ми в досегашните направления - споделя художникът. - Това е е веднъж, по който ходя през годините. Затова и изложбата няма съответна тематика, тя е галерия за другари, групирам ги, с цел да се забележим под слънцето напролет. Когато се уморя от статуя, стартирам да рисувам и противоположното. Това е моят метод да се отдалеча, да погледна в профил на това, което сътворявам, другояче човек си омръзва. Един художник би трябвало постоянно да се изненадва, да се забавлява, другояче става майстор. Рисува ли ми се, рисувам. Сега таман приключих картините, малко преди този момент направих скулптурите, през днешния ден рамкирах, на следващия ден редим експозицията... и след това започвам отново изначало, завърта се цикълът. Следвам своя път, години наред ползвам една дисторция на фигурите и когато се вгледам в старите неща, които вардя, виждам какъв брой са по-различни от новите ми работи. В ранните ми години са били по-стилизирани, а в този момент са по-експресивни, по-многопластови, все диря нещо ново, нещо друго, което да ме радва. Нека хората видят какво съм правил през цялата зима в тази доста спонтанна галерия. "

Откриването на изложбата е на 27 май от 18:00 в Художествения музей " Георги Велчев “ на ул. " Радко Димитриев “ 8 във Варна. Изложбата може да се види до 18 юни 2022.

Христо Христов е роден на 22 май 1963 година във Варна. През 1982 година приключва Специализираното учебно заведение за художествена обработка на камъка в село Кунино. През 1994 година приключва компетентност " Скулптура “ в Националната художествена академия в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.

От 1994 година излага творбите си в изложба Georg на остров Зюлт, Германия. През 1996 година, в столичната изложба " Макта “, показва своята първа независима галерия. Автор е на статуетката на годишните награди " Спортен Икар “ на фондация “Български спорт “, които създава от 1977 година През 2000 година става лауреат на премията " Златно перо “ за принос към българската просвета. Участва и в няколко симпозиума по статуя – " Море от форми “ (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и други През 2002 година негови пластики са включени в общата галерия в постройката на Европейския парламент в Брюксел (в кабинета на еврокомисаря по разширението на Европейски Съюз Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните произведения, направени от статуя, е и пластиката, която от 2003 година е експонирана в двора на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков “, София. През 2019 година бронзовата пластика " Полет “ на Христо Христов е сложена на площад " Атлантическа взаимност " в градинката до Градската художествена изложба във Варна. Творбата е част от сбирката " Музей навън “ в морския град.

Христо Христов е лауреат на Първа премия в състезанието " Регионални награди " Алианц България “ за статуя 2010, както и на Първа премия от Биеналето на дребни форми в Плевен.

Изложби:

2021 - независима галерия, изложба Le Papillon, Варна.

2020 - независима галерия, Художествен музей “Георги Велчев ", Варна.

2018 - независима галерия, Градска художествена изложба - Варна.

2015 - " По – високо от Слънцето “ Heoher als Die Sonne, БКИ Дом " Витгенщайн “, Виена.

2015 - " По – високо от Слънцето “ Heoher als Die Sonne, БКИ в Прага.

2013 - Посолство на Република България, Хага, Холандия.

2013 - независима галерия, абатство Свети Адалберт, Холандия.

2011 - независима галерия, изложба Le Papillon, Варна.

2009 - независима галерия, изложба " 1908 “, София.

2009 - независима галерия, изложба " Аросита “, София.

2008 - независима галерия, изложба Le Papillon, Варна.

2006 - независима галерия, Кметство на град Бон, Германия.

2005 - независима галерия, Български културен институт в Берлин, Германия.

2004 - независима галерия, изложба " Буларт “, Варна.

2002 - независима галерия, изложба " Артамонцев “, София.

2001 - показва свои произведения в изложба Celine, Париж, Франция.

2001 - независима галерия в хотел Hilton, София.

2000 - независима галерия, изложба " Цар Освободител “, София.

1999 - независима галерия, Български културен институт в Берлин, Германия.

1998 - независима галерия, изложба " 3.14 “, Берген, Норвегия.

1996 - независима галерия, Обединена българска банка, София.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР