Уважавани учени, политици, знаменитости и обикновени хора отдадоха почит на

...
Уважавани учени, политици, знаменитости и обикновени хора отдадоха почит на
Коментари Харесай

Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство

Уважавани учени, политици, звезди и елементарни хора отдадоха респект на астрофизика Стивън Хокинг на церемонията за полагане на праха му в Уестминстърското абатство в Лондон, оповестиха международните осведомителни организации.


 
 Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство Gulliver/Getty Images
Докато продължаваше церемонията в Лондон, радиосигнал с гласа на Стивън Хокинг, на фона на музика на Вангелис, беше изпратен в космоса от параболична антена в Испания. Той е ориентиран към най-близката до Земята черна дупка 1А 0620-00, която е на 3500 светлинни години.
 
Прахът на Стивън Хокинг беше положен до гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин. В Уестминстърското абатство речи произнесоха Нобеловият лауреат от 2017 година Кип Торн, който е работил със Стивън Хокинг и астрономът Мартин Рийс. Текст прочете артистът Бенедикт Къмбърбач, превъплътил се в облика на астрофизика в ефирен филм. Изказващите се акцентираха освен приноса му в науката, само че и волята му да се бори с нелечимо заболяване.

 
 Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство Gulliver/Getty Images-->
Сред присъстващите бяха музикантът Найл Роджърс, английският физик и музикант Брайън Кокс и политикът Джереми Корбин. Около 1000 души, избрани с лотария измежду 25 000 претенденти от 100 страни, също участваха на церемонията.
 
" Много сме признателни на Уестминстърското абатство, че ни отреди привилегията да почетем изключителния живот на нашия татко, и че му даде толкоз незабравим финален дом " - споделиха трите деца на Стивън Хокинг - Люси, Робърт и Тим.

 
 Положиха праха на Стивън Хокинг в Уестминстърското абатство Gulliver/Getty Images
Погребение в Уестминстърското абатство е изключителна чест. Учен не е погребван там от 1940 година, когато по този начин е отдадена респект на откривателя на електроните Джоузеф Джон Томпсън.
 
Стивън Хокинг беше един от най-големите специалисти по гравитация и черни дупки. През 1979 година той беше определен за Лукасов професор по математика в Кембриджския университет. Тази служба е заемал и Исак Нютон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР