Уважавам волята на словашките избиратели, но трябва да говорим и

...
Уважавам волята на словашките избиратели, но трябва да говорим и
Коментари Харесай

Вера Йоурова: Изборите в Словакия се давеха в дезинформация, използван е и изкуствен интелект

Уважавам волята на словашките гласоподаватели, само че би трябвало да приказваме и за високите равнища на дезинформация в предизборната акция. Медиите и обществените мрежи в Словакия се давеха в дезинформация по това време, а и видяхме първи случай на потребление на манипулирано видео (т.нар. deepfake) за злепоставяне на водещ политик.

Това разяснява еврокомисар Вера Йоурова, съгласно която резултатите от изключителните парламентарни избори в събота са били повлияни в забележителна степен от дезинформация. Зам.-председател на Европейската комисия и отговаряща за полезностите и прозрачността (вкл. битката с дезинформацията), тя съобщи пред чешки ефирен канал, че проевропейската партия Прогресивна Словакия на Михал Шимечка е била подложена на " невиждан дезинформационен напън ".

" Наблюдавахме висока степен на наводнение на словашкото осведомително пространство от екстремистките десни среди, само че също и от прокремълски източници. Най-голямото плашене на хората се водеше в посока на това, че изборите щели да бъдат манипулирани, че има въздействие на задгранични сили и така нататък ", добави тя

Намесата на съветското разузнаване

Днес в Братислава бе извикан съветският дипломат във връзка изявление на шефа на съветското разузнаване два дни преди изборите и тъкмо преди така наречен предизборно безмълвие, когато предизборната акция стопира. Сергей Наришкин сподели, представен от ТАСС, че " напоследък администрацияга на Джо Байдън ускори намесата си във вътрешните работи на Словакия " и че нарасналият интерес на Вашингтон " неслучайно съответства с подготовката за изключителни парламентарни избори, до които докара провалената политика на предходните марионетки на Съединени американски щати ". Съобщението на пресслужбата на външното разузнаване приказва за " потребление на всевъзможни средства - напън, шантаж, заплашване, подкупване " в стила на Третия райх за инсталиране на " изцяло лоялно на Вашингтон държавно управление " на демократичната партия " Прогресивна Словакия " на Михал Шимечка.

Йоурова уточни и първата поява на манипулирани видеозаписи в предизборна акция в Словакия. Хората, показани на тях, споделят неща, които в никакъв случай не са произнасяли. " Шимечка беше първата цел и в тази ситуация е употребен изкуствен интелект. Това е и най-голямото ми безпокойство - че с технологиите, в това число с изкуствения разсъдък, ще се злоупотребява в забележителна степен от тези, които популяризират дезинформация. Това може да свърши доста зле за европейската народна власт. "

В края на август влезе в действие европейският Закон за цифровите услуги, който би трябвало да ограничи и предотврати сходни събития, само че еврокомисар Йоурова разясни, че той не е можел действително да провокира резултат в словашката предизборна акция. Тя счита, че законът (той визира 19 интернет платформи, които са длъжни да не популяризират неистини и закани за принуждение или убийство) може да има сензитивно по-голяма роля следващата година в акцията за изборите за Европейски парламент при започване на юни.

Вера Йоурова обаче отхвърли въпросният закон да е инструмент на цензурата, както приказват критиците му. " Често слушам тази рецензия. Идва ми да кажа на техните създатели, които размахват плашилото на цензурата да погледнат обичаната им Русия, какво е цензура, по какъв начин наподобява цензурата в една тирания. Това е път, който ние сигурно не следват в Европейския съюз. Искаме да възстановим законността на наличието. Забраненото наличие съществува в Европейския съюз от десетилетие. То е квалифицирано като такова във всички страни. Не желаеме нищо повече от платформите според Регламента за цифровите услуги, също така да изчистят мрежите си и да съблюдават закона. "

Йорува даде сдържана оценка и на последствията от успеха на партията на някогашния министър председател Роберт Фицо и сподели, че това не е отклонение на Словакия от Европейския съюз и начало на завръщане към мощни национални страни, за което от години приканва унгарският министър председател Виктор Орбан. Тя напомни, че предходната година в Словения някогашният министър председател Янез Янша употребява лозунги на Орбан и изгуби изборите. Не има вяра и Фицо да спре поддръжката за Украйна, както обещаваше по време на предизборната акция, тъй като първо би трябвало да се види по какъв начин би се държал като министър-председател, в това число на съвещание на Европейския съвет. ()
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР