"Уважаеми съграждани и родолюбци,БЗНС се обръща към вас с призив

...
"Уважаеми съграждани и родолюбци,БЗНС се обръща към вас с призив
Коментари Харесай

Предлагат Квадрат 500 да носи името на Кристо - slava.bg

"Уважаеми съграждани и родолюбци,

Български земеделски народен съюз се обръща към вас с апел да подкрепим предлагането най-голямата постройка на Националната изложба, известна (или по-скоро неизвестна) като „ Квадрат 500 “, да носи името на един от най-ярките представители на актуалното художествено изкуство Христо Явашев – Кристо (Christo Vladimirov Javacheff – Christo).
Галерията е ситуирана наоколо до Националната художествена академия, в която Кристо е бил студент. Той търси избавление от тоталитарния режим в Западна Европа и откри реализация в Америка. Със своите авангардни и нестандарти съоръжения завоюва фенове по целия свят. Неговото изкуство накара човечеството да се замисли за преходността на човешките творения. Макар и самоопределящ се като жител на света и непарадиращ със своя генезис, Кристо в никакъв случай не се отхвърли нито от родината, нито от околните си в България. Независимо че избягваше да приказва на български – не от позор, а от терзание, че не владее актуалния език, посредством изкуството си той откри метод да комуникира образно с всички нации.

Ето за какво ние от Български земеделски народен съюз считаме, че сме длъжни да отдадем своята респект към огромния създател, който се роди и отрасна в България, без непотребна показност, само че и без да крием гордостта си от него. Затова сме уверени, че обектът, който ще носи неговото име, би трябвало да е обвързван с артистичния свят. Според нас точно кръщавайки на Кристо изложба, ще придадем на столицата ни аурата на културна значителност.

Колкото до предлагането за намиране на уместно име за Летище София, продължаваме да настояваме, че ще е най-добре то да бъде кръстено на огромния български откривател, инженер и авиатор Асен Йорданов, който през лятото на 1915 година конструира първия български аероплан. След Първата международна война той отпътува за Съединени американски щати, където взе участие в доста авиационни разработки. Показателно за значимостта на делото на Йорданов е признанието на Нийл Армстронг – първият човек, стъпил на Луната, че неговото потомство летци са се учели от известния български летец.
Нека вложим цялата си сила в това благородно дело, тъй като Кристо и България го заслужават! ", оповестява от Политическа партия на Български земеделски народен съюз.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР