Уважаеми колеги, Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че

...
Уважаеми колеги, Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че
Коментари Харесай

Марияна Николова с първо обръщение към туристическия бранш

Уважаеми сътрудници, Поемам Министерството на туризма с ясното схващане, че най-засегнатият отрасъл в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава небосвод, по кое време пътуването на хората ще се върне към тези темпове и размери, с които бяхме привикнали единствено допреди няколко месеца. Здравето на всички е най-важната грижа сега и по тази причина туризмът е изправен пред непознати ограничавания. Ние имаме сложната задача да обмислим и да решим по какъв начин да отворим вратите за туризма в изискванията на ограничавания и постоянно затварящи се граници и бариери.

Това написа в публично послание на заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма, госпожа Марияна Николова  Марияна Николова Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 година Завършила е „ Публична администрация и към туристическия отрасъл, което публикуваме без редакторска интервенция:

"Моите планове са още от първия ден дружно с представителите на сектора да актуализираме Националната тактика за стабилно развиване на туризма и да я приспособяваме към новите условия. Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, естествените ни хубости имат потребност от реклама като привлекателни, сигурни и безвредни за отмора. Днес хората, работещи в туризма имат потребност от поддръжката на страната, по този начин както това се прави във всички европейски страни.

Бих желала да показва пред Вас няколко значими обстоятелството, които обрисуват тежкото положение на туризма сега:

- През юни на летище Варна са пристигнали 99 полета, а през предходната година за същия интервал са били 1000. Подобна е обстановката и на летище Бургас – 203 полета в този момент против 2000 през 2019 година.

- Има заплаха близо 70 % от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени.

- Заради отсъствието на задгранични туристи, превозът, хранителната промишленост, земеделието и доста услуги ще изпаднат във финансова рецесия.

- Икономиката на доста обитаеми места в България се крепи единствено на туризма.

Подвиквания и обвинявания в Народното събрание, оставките обаче са факт

Приоритет в новите условия ще бъде да се подтикват българите да почиват в България, без значение дали на море или на планина, с цел да се компенсира отлива на непознати туристи. Предоставянето на ваучери за отмора и туризъм на необятен кръг от хора ще бъде сериозен тласък и поддръжка на сектора. Изчисленията демонстрират, че икономическият резултат от тази мярка ще бъде 2.3 пъти – всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лв. в туризма. Тази мярка би трябвало да бъде непрекъснато настояща, с цел да се види резултата от нея.

Много европейски страни – Румъния, Словения, Австрия, Франция, Германия към този момент ползват ваучерната система в поддръжка на туристическата промишленост.

Още от през днешния ден следобяд започнах срещи с браншовите организации в туризма, екипът в министерството ще работи координирано с тях, с цел да понижим вредите, нанесени на българския туризъм от пандемията ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР