УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, Обръщаме се към Вас в качеството си

...
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
Обръщаме се към Вас в качеството си
Коментари Харесай

Студенти: Сливане на Минно-геоложкия университет с други ВУЗ-ове е заплаха за националната сигурност

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас в качеството си на представители на студентската общественост на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “, с цел да изразим своето противоречие и терзание по отношение на желанията на Министъра на образованието и науката – акад. проф. Николай Денков, който разпространява в общественото пространство своята концепция за основаване на мега конструкция, която се основава на сливането на разнообразни висши учебни заведения.

На 22-ри февруари т. година се организира среща на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения на Република България с Министъра на образованието и науката, чиято идея бе шерването на концепциите на акад. проф. Николай Денков и доказването на обезпечената им успеваемост обосновани от самостоятелен външен разбор. Ден по-късно беше разкрита концепцията и пред нас на извършена среща с ръководителите на студентските препоръки и студентската общественост директно наранена от желанието за обединение на висши учебни заведения.

На срещата ни с акад. проф. Денков доводи в поддръжка на сливането не бяха показани и главната тематика на диалога беше, че ние ще бъдем манипулирани от своите ректори, както и че би трябвало да му се доверим на сляпо. В качеството си на учен и професор, той си разреши да омаловажи нашите ректори, както и нашето персонално усещане за полезности и морал, като твърди, че ние ще бъдем използвани за нечия полза. Ние сме на мнението че акад. проф. Денков е задоволително образован, с цел да разбере, че при такова изявление ние първо ще се усъмним в неговата откровеност и честни планове, тъй като човек, произлизащ и непрестанно разрастващ се в университетските среди, не би трябвало да слага под подозрение желанията на ректорите и още повече на студентите, а точно качественото, а не количественото развиване на Висшето обучение.

Минно-геоложкия университет е директно обвързван с националната сигурност и енергийната самостоятелност на страната ни и сходна концепция за обединение на Минно-геоложкия университет дружно с други ВУЗ-ове е причина за директна опасност за Националната сигурност и енергийната самостоятелност на Република България. С оглед на последните събития в света, ние от студентски съвет на МГУ намираме за неприемливо и извънредно безконтролно с лека ръка да бъде заличено бъдещото развиване на енергийния бранш в страната ни. Евентуално обединение ще отнеме идентичността и автономността на всеки един ВУЗ, който бъде вкаран в проекта за построяването на мега конструкция. На този стадий ние считаме, че тази промяна във висшето обучение има потребност от коренна смяна. Реформата във висшето обучение би трябвало да е ориентирана към това да оказва помощ на младежите да откриват сфера в която желаят да се развиват като резервира идентичността и автономността на ВУЗ-овете, а не да цели тяхното механично обединение и загуба на обичаи и полезности.

Минно-геоложкия университет е тясно обвързван с бизнеса в сектора, който предлага едни от най-високите заплати в страната. Има построена известност ие различим на международната карта. Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ е уникален в страната и е един от 4-те минни университета в Европа, което го прави неповторим по своята същина. В разследване на извършената среща ние имаме значими въпроси, които не ни беше дадена опция да сложим, а те са следните:

1. Как ще гарантирате разпознаването на дипломите от „ Общия университет “ и по какъв начин ще запазите тяхната уникалност и благодарност на международната карта, по този начин както ни го обезпечават дипломите от МГУ „ Св. Иван Рилски “?

2. От къде минния отрасъл ще намира специалисти и експерти?

3. Защо не е изработен прелиминарен разбор на тази концепция, а занапред ще се стартира подобен? Това не основава ли усещане, че нещо бива укривано от нас?

4. Кои са самостоятелните специалисти, които ще създадат този разбор?

5. Какво ще се случи с материалната база на МГУ „ Св. Иван Рилски “?

6. Как ще гарантирате елементарен и директен достъп до администрацията, както е било до в този момент в МГУ „ Св. Иван Рилски “?

7. Защо не се загатва нищо за частните университети?

8. Как ще изградите известност на мега структурата и какъв брой време ще отнеме това?

9. Какво ще се случи с нашите преподаватели и кой ще ни преподава по тясно обвързваните специалности в нашата сфера?

10. Като мега университет по какъв начин ще имаме задоволително финанси, за обезпечаване на обществени стипендии или стипендии на студентите с висок триумф? На каква стойност ще бъдат те?

11. Как ще ни гарантирате запазването на присъствено образование без значение от ситуацията и по какъв начин финансово ще подсигурите безвъзмездни бързи проби за COVID-19 за всички студенти, които нямат документ за преболедуване или имунизация, както сега е подсигурено това за всеки студент на МГУ?

До тук с нашите въпроси демонстрираме освен, че не ни е пояснено нищо, а само сме осведомени, че нашият университет ще спре да съществува. Ние изпитваме самоуважение и няма да се поддадем на операция, с която единствено се потвърждава какъв брой доста биваме подценявани ние като студенти! Готови сме да браним нашата общественост и всекидневните преимущества, които получаваме като дребен бутиков университет! Няма различен университет в страната, в който да обезпечава директен контакт на студентите с Ректора и да разрешава персоналното другарство на преподаватели, и студенти. Нашите преподаватели отвън амплоато си на преподаватели са и специалисти към разнообразни компании в минерално суровинната промишленост, което прави образованието ни още по-висококачествено и извънредно. Така ние студентите получаваме настоящо за времето си обучение освен на доктрина и по учебник. Вдъхновени от тяхната работа и разискването на действителни обстановки и проблеми, нашите преподаватели ни подтикват да желаеме да навлезем още повече в това което учим и ни приготвят за действителността в областта на минния отрасъл. Това е извънредно преимущество пред огромните ВУЗ-ове. Ние имаме стажове още през цялото време, което ни разрешава да съчетаваме теорията с практиката, като по този начин се реализира най ефикасното образование и подготовка за експертна и професионална работа, което пък от своя страна подсигурява безупречността в бъдещата ни работна област.

Несъгласие за сливането на университетите изрази и Армандо Пирес, президент на EURASHE - Европейска университетска асоциация: „ Станахме очевидци на доста отрицателни последствия в други европейски страни, когато преструктурирането се реализира „ от горната страна надолу “ без поддръжката на тези, които дават висше обучение на място “.

Ние от Студентски съвет на МГУ считаме, че би трябвало да се учим от грешките си, въпреки и да не са наши и не разрешаваме те да се повтарят. Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ е основан през 1953 година, с цел да образова експерти за специалностите на бъдещето. От този университет излизат специалисти, които оказват помощ за софтуерното развиване на човечеството.

Ние от Студентски съвет на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ намерено заявяваме нашето противоречие за окрупняването на университетите и опровергаваме слуховете за това, че ние сме съгласни с акад. проф. Денков и желаеме да бъдем част от мега конструкция! Министъра на образованието и науката в народен ефир поздрави Минно геоложкия университет, че е в присъствена форма на образование, когато никой различен университет в страната не беше. Както към този момент споменахме нагоре всички условия за това бяха изпълнени и беше за сметка на университета. Също по този начин желаеме да обявим, че Минно геоложкия университет е във финансово богатство, тъй като бяхме много сюрпризирани, когато няколко дни след поздравленията от Министъра на образованието и науката разгласи, че Минно-геоложкия университет е пред банкрут! Опровергаваме и тази неистина с лекост като напомним, че това да бъдат платени бързите проби за COVID-19 на всеки студент, който няма документ за преболедуване или имунизация, единствено по себе си изключва опцията да бъдем изправени пред неприятно финансово положение или още повече пред банкрут.

Идеята, че ще станем по-видими, нас като студенти на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ не ни ласкае, тъй като ние имаме построени дългогодишни връзки с сътрудници в минния бранш и сме извънредно скъпи като фрагменти за тези компании. Няма по какъв начин да развием преданост към концепция на човек като акад. проф. Николай Денков, който си разрешава без никакво съображение да твърди, че ние ще подлежим на операция от страна на нашите ректори. Накърняването на достолепието и омаловажаването освен на нашите ректори, а и на нашия университет, на нашите преподаватели и нашия персонален избор, поражда паника и терзание за бъдещите дейности на Министъра на образованието и науката.

Насилственото обединение на университетите без да се даде опцията на тях самите да го решат непринудено, демонстрира, че ние сме оставени без право на избор. Вярваме, че разсъдъкът ще надделее и ще успеем да съхраним историята, традициите и идентичността ни. Ако ли не, ние актуалните студенти и също по този начин някогашните ученици на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ обединени и сигурни в решението си сме подготвени на протестни дейности. С оглед на това, че предлагането за сливане и преструктуриране на държавните висши учебни заведения в страната е във фаза на разискване към сегашния миг, ние- представителите на студентите, избрахме да се обърнем към Вас, с цел да Ви осведомяваме, че няма да останем безучастни и считаме, че е от извънредно значение да осведомяваме обществеността за своята позиция по тематиката. Приемаме това като наша задача, тъй като от това зависи освен нашето и Вашето бъдеще, само че и бъдещето всички жители на Република България, тъй като заличаването на Минно-геоложкия университет директно ще заплаши Националната сигурност на страната! Ние сме на безапелационното мнение и одобряваме, че непозната интервенция за идентичността и автономията на Минно-геоложкия университет е персонално посягане към самите нас! Отказваме да станем част от този опит с предвещан неуспех. Ще се борим да съхраним историята и идентичността на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “ с всички разрешени средства от закона.

Ние студентите сме олицетворението на чистата морална съвест на българското общество. Точно по тази причина ще покажем своята най-силна линия, а точно да се борим за нашето родно обучение и ще пазиме ползите на всички бъдещи студенти! Ще се борим един до друг с нашите преподаватели. Ние би трябвало да продължим да работим за софтуерното развиване, енергийната самостоятелност и развиването на минерално суровинната промишленост на страната ни, а окрупняването на университетите ще докара до преустановяване на това развиване. Няма да позволим да бъдем заличени и бъдещите генерации да не престават да живеят в една енергийно подвластна страна!

Искрено се надяваме хората да се доверят на науката, а не на популизма. Емпатията е значимо качество за всеки човек и в такива обстановки, ние имаме вяра, че дружно ще се оправим, и с това тестване!

С почитание, Студентски съвет на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “

Мая Минкова - ръководител

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР