Уважаеми госпожи и господа,Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) постави

...
Уважаеми госпожи и господа,Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) постави
Коментари Харесай

ОТ АПИ с коментар за възможността валидността на винетките да бъде удължена


" Уважаеми госпожи и господа,

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) сложи на дневен ред пред Министър-председателя, Министъра на районното развиване и благоустройството и ръководителя на Управителни съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " въпроса за това дали не би било заслужено да се удължи валидността на винетните стикери. Получен беше отговор от проф. Олег Асенов в качеството му на член на Управителния съвет на АПИ, в който се слагат два основни казуса.

Първият е, че мъчно може да се дефинира кой действително е употребявал републиканската пътна мрежа по време на рестриктивните мерки и кой не е, и по тази причина е мъчно да се създаде и одобри механизъм, по който да се дефинира за кой да бъде продължен срокът и за кой не.

В тази връзка ЕЦТП прави предложение влидността на всички стикери, закупени в интервала сред 14.03.2019 година до 13.03.2020 година, да бъдат удължени с толкоз, колкото ще бъде продължителността на изключителното състояние, от дата на анулацията му.

Вторият проблем, бележит от проф. Асенов, е че все още не съществува вид за удължение на периода на годност на винетните стикери, без да " бъде осъществен обзор и актуализация на настоящата нормативна уредба ".

В тази връзка ЕЦТП предлага с решение на министъра на районното развиване и благоустройството да се промени текстът на Наредбата за изискванията, реда и разпоредбите за създаване и действие на смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние, като в член 4, алинея 2 се добави нова т. 6, която да гласи, че " по отношение на въведеното изключително състояние и признатият " Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година ", срокът на всички закупени стикери преди 13.03.2020 година по реда на т. 1, т. 2 и т. 3 от сегашния член се удължава с толкоз време, колкото е срокът на въведеното изключително състояние, считано от датата на анулация му.

В случай, че се окаже обаче, че е невероятно да се удължи този период с Решение на Министъра на РРБ, ЕЦТП предлага да се промени член 3 от " Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година ", като се добави нова алинея 6 със следния текст: " удължава се срокът на годност на всички винетки, закупени преди 13.03.2020 година по изискванията и реда на член 4, алинея 2, т.1 т.2 и т. 3 от Наредба за изискванията, реда и разпоредбите за създаване и действие на смесена система за таксуване на другите категории пътни транспортни средства на база време и на база изминато разстояние, с толкоз време, колкото е продължителността на въведените ограничения ".

Създалото се състояние по отношение на COVID-19 е невиждано и в тази обстановка никой не е квалифициран и никой не разполага с подобаващите решения. Именно в тази връзка ние специалистите вършим оферти за облекчение на българските жители, тъй че те да бъдат подкрепени, изключително в навечерието на идната тежка икономическа рецесия и евентуалната опция за продължителна криза.

С почитание,

Диана Русинова

/Председател на УС/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР