Уважаеми г-н Банов,  Уважаеми г-н Горанов, Периодите на криза се

...
Уважаеми г-н Банов,  Уважаеми г-н Горанов, Периодите на криза се
Коментари Харесай

Асоциация Българска книга с писмо към Банов и Горанов

Уважаеми господин Банов, 
Уважаеми господин Горанов,
Периодите на рецесия се отразяват постоянно извънредно зле върху потреблението на културен артикул. Населението - уплашено от неизвестността - престава да отделя средства за книги, музика и други и приходите към техните основатели понижават фрапантно.
При актуалната рецесия ситуацията е усложнено в изключителна степен и от обстоятелството, че заради рекомендациите на Националния спешен щаб за справяне с ковид COVID-19 са затворени както едни от най-посещаваните книжарници - тези в комерсиалните центрове, по този начин и книжарниците отвън комерсиалните центрове. Поради липса на купувачи затвори и най-голямата верига в страната. Книгоиздателският и книгоразпространителският бранш са пред колапс. Липсата на доходи попречва освен издаването на нови книги, само че и покриването на настоящи все още отговорности към печатници, изплащането на авторски права, заплати и възнаграждения на сътрудници. Поради спецификата на активността издателствата имат малко непрекъснато наети фрагменти и не могат да се възползват от плануванаъа от държавното управление помощ за погашение на заплати в размер на 60%. Издателствата работят главно със експерти на свободна процедура - преводачи, писатели, редактори, художници, дизайнери и други Всички тези хора са самоосигуряващи се и разчитат на поръчки и надлежно на възнаграждения за своя труд. А те от своя страна, идват от постъпленията от продажби.
Уважаеми господин Банов,
Уважаеми господин Горанов,
Българското книгоиздаване има незабавна потребност от помощ! Обръщаме се към Вас със следния зов:
1. Да бъде отпусната сумата за попълване на сбирките на публичните библиотеки в размер на 9 млн. лева, в сходство с плануваното в Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, публикуван от министъра на културата на съображение Закона за публичните библиотеки. В актуалната спешна обстановка е още по-наложително да бъдат подхванати незабавни дейности за финансово застраховане на заложените в стандарта параметри за брой книги на човек от популацията. Тази сума отразява настоящите данни за популацията и цените на книгите. Считаме, че средствата за библиотеките не са ексклузивен разход за страната, те са дължими и с години страната не извършва своите задължения. От друга страна приходите от продажбите на книги на библиотеки биха " захранили " - въпреки и минимално - веригата " книжари-издатели-автори-преводачи-художници " и биха подкрепили по този начин уязвимото съсловие на креативните фрагменти. Подобни политики и ограничения се подхващат в редица европейски страни
2. Да бъде повишен доста бюджетът на програмата на Министерството на културата за финансиране на планове на библиотеките за закупуване на книги, както и да бъде отстранен ненужният педантизъм при разглеждането и одобряването на плановете. В това отношение Асоциация „ Българска книга “ е подготвена да окаже цялостно подпомагане с съответни оферти.
3. Да бъде основана специфична стратегия за подкрепяне на превода на качествена задгранична литература.
4. Да бъде обособен специфичен бюджет за подкрепяне на издателствата за справяне с последствията от рецесията, като се регистрира смисъла на книгоиздаването за културното и духовното развиване на обособения човек и обществото като цяло.
Асоциация " Българска книга " е в развой на подготовка на азбучник, съдържащ наличните заглавия, подадени от нашите членове, който ще предоставим онлайн на българските библиотеки. Изразяваме още веднъж нашата подготвеност да бъдем в помощ на Министерството на културата по всеки въпрос, обвързван с нашата активност. Съзнаваме тежестта на обстановката и сложността на решенията, които държавното управление следва да вземе в идващите месеци, само че имаме вяра, че българската книга ще откри поддръжка, с цел да продължим да вървим напред като общество.
С УВАЖЕНИЕ:
Велизара Добрева,
Председател на Управителния съвет на Асоциация „ Българска книга “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР