Уважаеми българи, не се предавайте, рано или късно, който краде

...
Уважаеми българи, не се предавайте, рано или късно, който краде
Коментари Харесай

Изненадващо скучни дебати по вота на недоверие

" Уважаеми българи, не се предавайте, рано или късно, който краде ще лежи в пандиза ", стартира мощно дебатите Корнелия Нинова. Но след това Българска социалистическа партия изгуби самодейността

© Анелия Николова Още по тематиката
Исканият от Българска социалистическа партия избор сподели проблемите в акцизната система на митниците

Повечето нередности са отстранени, само че три основни минуса не са
22 яну 2018
Българска социалистическа партия заложи на познати кавги в претекстовете за вота на съмнение

Дотук желаната оставка на държавното управление наподобява обречена - със слаби причини и детайл на секретност
17 яну 2018 Ако управлението на Българска социалистическа партия е възнамерявало, че с вота на съмнение, пожелан поради неуспеха на ръководещите в битката с корупцията, ще разобличи обединението сред ГЕРБ и Обединените патриоти, и ще се съобщи като единствената съпротива, трябваше по-добре да се приготви.

Дебатите във вторник в Народното събрание изненадаха с неналичието на систематизирани причини по тематиката. Вместо това народните представители от левицата пробваха с процедурни хватки и заяждания за отсъствието на премиера да провалят полемиката и да изнервят ситуацията. На четвъртия час от изключителното съвещание се разменяха единствено персонални нападки. Дотогава разнообразни представители от Българска социалистическа партия припомниха най-общо към този момент познати кавги като " Суджукгейт " и " Кумгейт ", санирането, проблемите с оградата по границата с Турция, изчезналото финансиране в опазването на здравето, минусите на системата за акцизна информация на митниците и други

Паралелно с това обаче Драгомир Стойнев, да вземем за пример изброи няколко имена на депутати от ГЕРБ, които били членове на Българска комунистическа партия. А пък вицепремиерът Валери Симеонов съобщи по адрес на Корнелия Нинова - " можехте да сте българската Тереза Мей, само че в този момент сте на път да станете политическата Анита Мейзер " (българка, наказана за убийството на приятеля си – бел.ред.).

Йордан Цонев от Движение за права и свободи дефинира на собствен ред водачът на НФСБ като " неразбирателство ", поради рецензиите, които насочи към придвижването. Корнелия Нинова пък се възмути от отсъствието на Бойко Борисов с " няма го страхливия ". Точка обаче означи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който изнесе данни, с които уличи Елена Йончева от Българска социалистическа партия във връзки със съучастник в компания, взела участие в източването на КТБ. Йончева не съумя да реагира от изненада или нямаше по какъв начин да отхвърли (повече в карето). В този смисъл дебатите даже се оказаха в ущърб на левицата.

Разговорите в залата, излъчени онлайн по Българска национална телевизия и БНР, не трансформираха нищо в предварителното съответствие на силите сред ръководещи и съпротива. Гласуването, което ще бъде в четвъртък, ще очертае от едната страна - за желаната оставка Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а от другата - срещу - ГЕРБ, патриотите и Воля. Това значи, че вотът няма да мине, тъй като двете обединения, които го поддържат имат дружно 105 народни представители. За рухването на кабинета са нужни 121. Досега в историята след 1989 година няма случай държавно управление да е било отстранявано с избор на съмнение и нормално този парламентарен инструмент се употребява, с цел да се заявят позиции, с цел да се насочи публичното внимание към съответен проблем и други

Кой какво реализира

Корнелия Нинова разгласи, че ще желае избор по време на партиен конгрес през есента на 2017 година, откакто вътрешната съпротива в партията стартира да я укорява в бездейност. За разлика от предишния мандат, в който социалистите нямаха задоволително депутати, с цел да изискат оставката на държавното управление и трябваше да търсят сътрудници, в този могат и сами. Въпреки това тя подходи нерешително, потърси за договаряния Движение за права и свободи и Воля, отсрочи внасянето на вота за след Нова година.

В последна сметка, тъкмо когато изглеждаше, че Нинова се е схванала с депутатите от Движението, тя реши че Българска социалистическа партия ще работи сама. Използва за опрощение комфортно подадената й топка от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, който по Коледа беше представен да споделя, че няма партия, отвън ГЕРБ, подготвена да ръководи. Така Българска социалистическа партия имаше свободата да покаже две неща - че е единствената съпротива и да насочи дебатите по тематика, за която нямаше потребност да търси единодушие у сътрудниците. Но спря дотук. Единственият нов сюжет - за заплахата от пробив в системата на митниците БАЦИС, беше авансово изконсумиран, откакто ГЕРБ иззе самодейността, като популяризира документи за противоположното и провежда изключително чуване на министъра на финансите Владислав Горанов, на шефа на митниците Георги Костов, на основния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

Отказът на Нинова да внесе вота дружно с Движение за права и свободи сложи придвижването в патова обстановка. От една страна Движение за права и свободи поддържа ГЕРБ в основни гласувания, като да вземем за пример за антикорупционния закон, а икономическото крило на партията има свои представители в изпълнителната власт, само че в това време депутатите на придвижването споделят за пред гласоподавателите си, че са съпротива на ръководството на ГЕРБ и " Обединените патриоти ". Вотът на съмнение беше комфортен мотив за Движение за права и свободи да продължат да поддържат легендата за опозиционност.

Решението на Нинова Българска социалистическа партия да го внесе сама ги остави без различен потребен ход, с изключение на да играят поддържаща роля на социалистите в настояването за оставка. Това беше и знак, че ролята, която Движение за права и свободи си избра от предходния мандат на Борисов на " ръководеща съпротива ", в този мандат ще им се удава все по-трудно, тъй като социалистите имат задоволително депутати, с цел да организират опозиционната си политика. На този декор причините, които дребното изказали се депутати от Движение за права и свободи акцентираха от парламентарната естрада в поддръжка на вота с нищо не изненадаха - те бяха ориентирани основно против присъединяване на националистите в ръководството.

ГЕРБ демонстрираха добра дисциплинираност

Въпреки, че министър председателят не пристигна, в залата беше съвсем цялото държавно управление - даже ведомствата, на които титулярите бяха в Брюксел поради европредседателството, бяха показани от зам.-министри. Тримата вицепремиери приказваха от трибуната, както и министрите на правораздаването и районната политика. Управляващите бяха улеснени в дебата от Българска социалистическа партия, които обратно на упованията не извадиха други съответни случаи за корупция от тези, които към този момент са известни. Нещо повече - даже последната повдигната от социалистите тематика за пробив в системата на митниците беше парирана навреме от ГЕРБ по време на заседнанието на комисиите по вътрешна сигурност и по бюджет и финанси в понеделник.

Бойко Борисов не за първи път в качеството му на министър председател подценява диспути по избор на съмнение. През 2010 година, той пристигна в пленарната зала в последните минути на разискванията, а на въпрос " Защо чак в този момент? ", отвърна - " Защото не съм лентяй като тях " (депутатите бел.ред.). Във вторник отсъствието му беше целесъобразно с интернационалните срещи. В ранния следобяд, да вземем за пример той приказвал с премиера на Македония Зоран Заев за инфраструктурните планове в района, както и с съветския дипломат Анатолий Макаров. Делян Добрев отвърна на ударите на Елена Йончева

След като месеци наред депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева разнищва случая, придобил популярност като " Кумгейт " в Хасково, който замесва Делян Добрев от ГЕРБ в обръчи от компании, печелили публични поръчки в общината, през вчерашния ден и тя понесе съществени репутационни вреди. " Имате ли компания, в която дяловете са на половина - ваши и на офшорна компания, записана във Вирджинските острови? ", попита националният представител от болшинството Йончева. Според него, макар равното присъединяване и учредителния капитал от 10 000 лева, компанията на журналистката се е задължила да внесе 5 000 лева, а офшорката - 315 000 лева " Откъде са парите и защо са дадени ", попита още Добрев. Компанията от Вирджинските острови е превела и още 250 000 евро. Банковата сметка била в КТБ. Пълномощникът на офшоркат Зорница Пламенова Блъскова пък била съучастник и във компания " Инвестмънт проджектс ". Последната компания съгласно отчета на инспектора на КТБ " Аликс партнърс " е куха компания, към която са били насочвани пари от банката, наподобява е била канал за финансиране, твърди още депутатът от ГЕРБ. Според него Йончева е в листата на посетителите в офиса на Цветан Василев, като е ходила при него най-малко пет пъти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР