Уважаема госпожо Омбудсман, не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на

...
Уважаема госпожо Омбудсман, не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на
Коментари Харесай

Кирил Ананиев към Мая Манолова: Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата

Уважаема госпожо Омбудсман, не одобрявам спекулациите Ви по отношение на възнагражденията на медицинските експерти и обвиняванията, че „ парите изтичат “. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет спомагателни средства по бюджета на Министерство на здравеопазването, както и за 50-те млн. лева – разблокирани средства от запаса на НЗОК за нарастване на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни. В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, още веднъж допускам, чудесно знаете, а точно – че лечебните заведения са търговски сдружения и аз, като министър, няма по какъв начин, колкото и да желая, да подвигам заплатите на личния състав в лечебните заведения. Това гласи отговора на здравния министър Кирил Ананиев към омбудсмана Мая Манолова по отношение на митингите на медицински сестри в Стара Загора.

Това, което мога да направя, е да защитя спомагателен запас за осъществена здравна активност. Убеден, че българските експерти по здравни грижи и българските лекари заслужават почтени хонорари, го направих. Към момента лечебните заведения са получили само 30 млн. лева - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предопределени главно за общински и регионални лечебни заведения. Средствата, отпуснати с разпореждане на Министерски съвет от 10 април, както и средствата, планувани за нарастване на клиничните пътеки, ще доближат до медицинските експерти с юнските и юлските хонорари. Този запас предпочитано ще отиде за хонорари за личния състав на база осъществена активност, какъвто ангажимент фактически съм поел, напомня министър Ананаиев.

„ Обещах методика. Тя е подготвена. Представих я пред обществените сътрудници в Отрасловия съвет по опазване на здравето. В момента постъпват техните оферти и се надявам в къси периоди да бъде финализирана. Госпожо Манолова, не съм обещавал „ до 20 април т.г. да има нови планове на закони за съсловните организации “, както твърдите. Обещах само да проведа диалози с партиите от ръководещото болшинство по тематиката и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната самодейност. Г-жо Омбудсман, не желая опрощение от Вас за хаоса, който създавате в системата “, приключва министърът на опазването на здравето.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР