UV-С лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрониУчени от Института по

...
UV-С лъчите унищожават вирусите чрез високоенергийни електрониУчени от Института по
Коментари Харесай

Коронавирус! БАН пусна робот за дезинфекция

UV-С лъчите унищожават вирусите посредством високоенергийни електрони
Учени от Института по роботика на Българска академия на науките създадоха  робот за стерилизация на пространства, който може да бъде употребен за попречване на разпространяването на COVID-19., оповестиха от Академията. Иновацията е използвана за автоматизирано биологично обеззаразяване на домашни и здравни пространства, детски градини и учебни заведения, както и на всички подови повърхности, инфектирани с многорезистентни бактерии и супербактерии, гъбички, спори и вируси.

Роботът съдържа система за задвижване, микросензорен блок, процесорен модул за ръководство с детайли на изкуствен интелект, като основният съставен елемент е профилиран излъчвател на твърдо ултравиолетово UV-C излъчване. То е ориентирано непосредствено единствено към пода на помещението, защото повече от 80 % от COVID-19 болестта се локализира по подовете. UV-С лъчите унищожават вирусите посредством високоенергийни електрони, преминаващи през протеиновата обвивка в ядрото на рибонуклеиновата им киселина (РНК). Това води до генетично увреждане на клетките и ликвидацията им.

Новият робот прави обеззаразяване без течни химикали и дезинфектанти при значителен екологичен резултат. Това го прави ефикасен при хора с астма и алергии, както и за домашни любимци. При потреблението му не са нужни защитни очила или овакантяване на пространствата. Изобретението  лимитира контакта сред медиците на първа линия и зоната на болест. Учените са постигнали необикновен времеви запас на непрекъсната работа – с едно зареждане на акумулатора роботът действа не по-малко от 4 часа. Предвидена е опция за надграждане (реализиране) на робота с нови функционалности и модалности като даване на лекарствени форми на болнично настанени без ангажиране на профилиран личен състав и други

Роботът за стерилизация е разработка на учени от Института по роботика на Българска академия на науките, взаимно с Центъра за подготвеност „ QUASAR ”, в границите на дейностите на учени от Академията за очистване на пандемията COVID-19. Изобретението е записано в Патентното ведомство и е използвано за всички зони, изискващи високоефективни дезинфектиращи процедури.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР