Утвърдени са учебните програми за Х клас, в който приключва

...
Утвърдени са учебните програми за Х клас, в който приключва
Коментари Харесай

Народният съд и Възродителният процес влизат в учебната програма


Утвърдени са образователните стратегии за Х клас, в който завършва образованието по редица съществени предмети в региона на естествените и на публичните науки, на изкуствата, на технологиите и предприемачеството. Програмите влизат в действие за образователната 2019/2020 година Десетокласниците ще учат за Народния съд, приватизацията, експроприацията, терора - това са част от новите понятия, които влизат в образователните стратегии. Терминът " османска власт " пък дефинитивно замества османското " господство " и " завладяване ", за които до момента учеха родните възпитаници.

По-новите времена младежите ще учат през понятия като комунизъм, тирания на пролетариата, трудововъзпитателни общежития, горяни, както и Възродителен развой (темата присъстваше и в плана, само че не бе изведена като настрана понятие), социалистическа индустриализация, принудително коопериране и други Включени са и термини като изборна система, гражданско общество, независимост на словото, евроатлантически избор и приватизация, предава в. " Сега " в днешния си брой.

От МОН изясняват, че обособени понятия като неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална изборна система са отпаднали, защото са обект на проучване през други предмети. " В същото време са въведени нови понятия - да вземем за пример базилика, ротонда, гнет, атентат, безпартиен режим, комунизъм, наказателен уред, глобализация и други, които подкрепят разбирането на процесите ", показват от министерството.

Оттам акцентират, че е " проследено взаимоотношението сред другите цивилизации по нашите земи в обособените интервали от историята ни, засилен е патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, като в програмата са намерили място единствено обстоятелства, без да се позволява оценъчна интерпретация ". Чувствителната тематика по какъв начин се показва историята ни в учебниците провокира горещи разногласия през 2016 година по времето на Тодор Танев, когато бяха показани планове на стратегии по история за 6-и клас, в които пишеше, че децата ще би трябвало да " дават образци за съжителството сред традициите на християни и мюсюлмани ".

Мнозина заподозряха, че по този начин внимателно написани, текстовете ще разрешат на издателите да опишат в учебниците си само османското " наличие " и учениците няма да получат съответна визия за тези времена. Последвалите митинги доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева утвърди нови стратегии за шестокласниците, в които думата " общуване " бе отстранена.

В окончателната стратегия по история и цивилизации за 10-и клас за интервала от XV-XVII век също няма " общуване ", за сметка на това е добавено ново разбиране - ислямизация. В първичния вид на раздела " Българските земи под османска власт " пишеше, че десетокласниците би трябвало да употребяват " пространствени ориентири за установяване границите на Османската империя и българското пространство в нея ", да дефинират " мястото на българите в системата на османската страна ", както и да правят оценка " съпротивителните " им дейности против османската власт.

В окончателния вид към това се прибавя, че те би трябвало да разграничават формите на " антиосманска опозиция " и да схващат ролята на външнополитическите фактори за развиването на българските съпротивителни прояви. В раздела за Възраждането (XVIII-XIX век) пък учениците ще учат за зараждането на национално съзнание, новото българско учебно заведение, придвижването за независима черква, началото на проведено национално освободително придвижване, Априлското въстание, делото на Левски, Руско-турската освободителна война.

© Actualno.com

 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР