Утвърдени са учебните програми за Х клас, в който приключва

...
Утвърдени са учебните програми за Х клас, в който приключва
Коментари Харесай

МОН огласи кардинални промени в учебните програми за Х клас

Утвърдени са образователните стратегии за Х клас, в който завършва образованието по редица съществени предмети в региона на естествените и на публичните науки, на изкуствата, на технологиите и предприемачеството. Това оповестиха от пресцентъра на просветното ведомство. В стратегиите е подложен акцент върху националната история, география и литература. Повече от година и половина плановете на тези стратегии бяха във фокуса на публичното внимание.

По време на разискването бяха извършени голям брой срещи и съвещания с учители, с представители на висши учебни заведения и на Българска академия на науките по предметите, към които има социална сензитивност – български език и литература, история и цивилизации и философия. Учебната стратегия по български език и литература в Х клас добавя и уголемява изученото в предходните класове.

В съставния елемент по български език главен акцент са тематиките, ориентирани към познаването и използването на книжовните езикови правила, а по литература са заложени за проучване произведения единствено от български създатели. Сред тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов и други Включени са емблематични текстове от българската литература от интервалите след Освобождението до Първата международна война, сред двете международни войни и след Втората международна война. В резултат на публичното разискване бе добавена творбата „ Cis moll “ на Пенчо Славейков, за проучване бяха конкретизирани две глави – 1 и 16 от І част на романа „ Тютюн “ от Димитър Димов.

Програмата дава опция на учителите, съгласно ползите на учениците, да сортират и други тематично близки текстове, с изключение на посочените. Учебната стратегия по история и цивилизации предлага повсеместен курс по национална история – от древността до наши дни. В хода на публичното разискване бяха препоръчани и признати някои редакции, които не трансформират цялостната идея на плана. Отпаднали са обособени понятия, които са обект на проучване през други предмети (напр. неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална изборна система и др.).

В същото време са въведени нови понятия (напр. базилика, ротонда, реквизиция, приватизация, гнет, атентат, безпартиен режим, комунизъм, наказателен уред, глобализация и др.), които подкрепят разбирането на процесите. Проследено е взаимоотношението сред другите цивилизации по нашите земи в обособените интервали от историята ни, засилен е патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, като в програмата са намерили място единствено обстоятелства, без да се позволява оценъчна интерпретация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР