Утвърден е бюджет от 1.2 млн. лева за тази година

...
Утвърден е бюджет от 1.2 млн. лева за тази година
Коментари Харесай

1.2 млн. лева се предоставят за производството на качествени семена

Утвърден е бюджет от 1.2 млн. лв. за тази година за финансиране на държавна помощ „ Помощ за присъединяване на земеделските стопани в Схема за качество за произвеждане на семена и посадъчен материал “, оповестиха от Държавен фонд " Земеделие ".
По този метод ще се насърчи производството и потреблението на сертифицирани (качествени) семена за зърнени, фуражни, маслодайни култури, картофи, тютюн, памук, сертифициран от Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол посадъчен материал от овощни култури, сертифициран и общоприет лозов посадъчен материал и сертифицирани и общоприети семена от зеленчукови култури.
Помощта се дава на дребни и междинни предприятия в растениевъдството, които са получили позволение за произвеждане на посевен и посадъчен материал по реда на член 28 от Закона за посевния и посадъчния материал чрез даване на субсидирани услуги от Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.
Производителите на описаните култури се подкрепят до 100% от страната за разноските им по узаконяване от Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол на създадените от тях висококачествени семена и посадъчен материал.
Справката демонстрира, че през 2019 година общо 427 аграрни стопани са получили 1 100 608 лева по помощта. През 2020 година с 1 152 670 лева са подкрепени 423 стопани за произвеждане на семена и посадъчен материал, а през предходната година усвоеният запас е в размер на 1 121 069 лева от 425 стопани.
Предстои Фонд „ Земеделие “, взаимно с Министерство на земеделието, да изготви инструкции за даване на помощта.

 

Правителството усилва капитала на " Сортови семена-Елит “ ЕАД

Правителството утвърди промени по бюджета на Министерството на земеделието за тази година за спомагателни заплащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1.1 милиарда лв.. Парите ще се употребяват за увеличение на капитала на еднолично акционерно сдружение с държавно присъединяване в " Сортови семена-Елит “ ЕАД - София.

Средствата са предопределени за застраховане на продоволствената сигурност в страната посредством интервенция на страната на пазара на зърно.

Чрез " Сортови семена - Елит " страната организира лична политика в семепроизводството, изключително във връзка с структурообразуващи култури - зърнени, житни, механически. Тези растения имат стратегическо значение за стопанската система ни, а и образуват главния дял от износа на земеделска продукция в България. Тази група култури изисква огромен размер посевен материал, както и адаптиране на сортовете към локалните условия. Агроминистерството ще резервира " способността за интервенция в производството и пазара на семена при нужда, да вземем за пример за регулация на цените ".

Министерството на земеделието е едноличен притежател на капитала на сдружението. Софийската компания се занимава със селекция, произвеждане, мостра и предпазване на семена и на посадъчен материал
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР