Утрешният ден е посветен на личността и делото на Гоце

...
Утрешният ден е посветен на личността и делото на Гоце
Коментари Харесай

Ще постигнат ли компромис българските и македонските историци за личността на Гоце Делчев?

Утрешният ден е отдаден на личността и делото на Гоце Делчев. Досега нашите позиции бяха прегледани на две съвещания, а на следващия ден следва трето.

Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия проф. Ангел Димитров, съпредседател Съвместната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред България и Северна Македония, която през днешния ден заседава. "На обществеността в двете страни към този момент стана ясно, че имаме разминавания. Надявам се на следващия ден да създадем крачка напред и Гоце Делчев да стане обединетиелна фигура за историята на двете страни. Надявам се и нашите сътрудници да създадат крачка напред и да отпаднат проблематичните точки към личността на Гоце Делчев. Ние няма да дефинираме какъв е Гоце Делчев, тъй като той самичък се е самоопределил. Наистина в османските документи доста рядко се загатва името на Гоце Делчев, само че доста постоянно се загатва характера и задачите на организацията, в която той е взел участие. Аз съм прекомерно сдържан оптимист по тематиката. Нашата комисия би трябвало да се преглежда като неразривна част от Договора за добросъседство. Не желая да разясня изявленията на политиците. Ако би трябвало да бъда почтен, през днешния ден по никакви точки не сме постигнали единодушие, в това число и за учебниците по история за шести клас. Мога да приказвам за една низходяща последователност. Най-вероятно оценките за учебниците, отдадени на средновековието, ще останат за идващото съвещание на комисията. Работата върви по-бавно, в сравнение с ни се желае ", разкри проф. Димитров.

Заедно с него посетител беше и съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев. "Вече на две съвещания преглеждаме личността на Гоце Делчев и мисля, че за на следващия ден имаме една добра основа и позиция да намерим най-хубавото решение за двете страни. Не желая да разясня изявленията на Зоран Заев, че Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата на Македония. Според мен думите му бяха извадени от подтекста. Работата на комисията съгласно мен е да утвърди, кои са дейностите на личността Гоце Делчев, които могат да обединят двете страни. Според мен постоянно в обществеността ще има разминавания за Гоце Делчев, само че ние би трябвало да намерим допирните точки ", сподели македонският професор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР