Утрешният ден е посветен на личността и делото на Гоце

Утрешният ден е посветен на личността и делото на Гоце ...

Ще постигнат ли компромис българските и македонските историци за личността на Гоце Делчев?.


Утрешният ден е посветен на личността и делото на Гоце Делчев. Досега нашите позиции бяха разгледани на две заседания, а утре предстои трето.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която днес заседава. "На обществеността в двете държави вече стана ясно, че имаме разминавания. Надявам се утре да направим крачка напред и Гоце Делчев да стане обединетиелна фигура за историята на двете държави. Надявам се и нашите колеги да направят крачка напред и да отпаднат проблемните точки около личността на Гоце Делчев. Ние няма да определяме какъв е Гоце Делчев, защото той сам се е самоопределил. Наистина в османските документи много рядко се споменава името на Гоце Делчев, но много често се споменава характера и целите на организацията, в която той е участвал. Аз съм твърде умерен оптимист по темата. Нашата комисия трябва да се разглежда като неразривна част от Договора за добросъседство. Не искам да коментирам изказванията на политиците. Ако трябва да бъда честен, днес по никакви точки не сме постигнали съгласие, включително и за учебниците по история за шести клас. Мога да говоря за една низходяща градация. Най-вероятно оценките за учебниците, посветени на средновековието, ще останат за следващото заседание на комисията. Работата върви по-бавно, отколкото ни се иска", разкри проф. Димитров. 

Заедно с него гост беше и съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев. "Вече на две заседания разглеждаме личността на Гоце Делчев и мисля, че за утре имаме една добра основа и позиция да намерим най-доброто решение за двете държави. Не искам да коментирам изказванията на Зоран Заев, че Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата на Македония. Според мен думите му бяха извадени от контекста. Работата на комисията според мен е да утвърди, кои са действията на личността Гоце Делчев, които могат да обединят двете държави. Според мен винаги в обществеността ще има разминавания за Гоце Делчев, но ние трябва да намерим допирните точки", каза македонският професор.

Източник: novini.bg