Утре започва най-чаканото киносъбитие на годината - фестивалът в Кан.

...
Утре започва най-чаканото киносъбитие на годината - фестивалът в Кан.
Коментари Харесай

В Кан са готови за началото на кинофестивала

Утре стартира най-чаканото киносъбитие на годината - фестивалът в Кан. Той ще бъде открит с френския филм "С високо вдигната глава " на режисьорката Еманюел Берко.

Прави усещане мощното наличие тази година на дамите режисьори - и в формалната и в съпътстващите стратегии.

Тази година още веднъж е мощен акцентът върху френското кино. От 21 кино лентата, които са в главната селекция и се състезават за "Златната палма ", седем от тях са френски. Забелязва се и мощното наличие на европейското кино. Италия да вземем за пример взе участие с три кино лентата - на Матео Гароне, Нани Морети, Паоло Сорентино.

Гостите в Кан към този момент видяха и формалния афиш на кинофестивал, който стартира на 14 май, а актьорите Хавиер Бардем и Шарлот Генсбур ще открият форума във фестивалния замък.

Тази година уредниците на кинофестивала отдава респект на френската кинорежисьорка Анес Варда, която умря в края на март тази година. Плакатът показва Варда по време на снимането на първия ѝ филм през 1995 година. Тя в действителност е единствената жена сред режисьорите от френската "нова вълна ".

Киносъстезанието в Кан ще продължи до 25 май. Сред конкурсните 21 кино лентата са произведения на Джим Джармуш, Педро Алмодовар, Кен Лоуч и Куентин Тарантино. Председател на журито тази година е мексиканският режисьор Алехандро Иняриту, който има в "джоба си " към този момент три Оскара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР