Утре Витоша ще се изпълни с елитни спортисти, които ще

...
Утре Витоша ще се изпълни с елитни спортисти, които ще
Коментари Харесай

Един ден на Витоша по инициатива на алпиниста Дойчин Боянов

Утре Витоша ще се извърши с елитни спортисти, които ще вземат участие в щафетен супермаратон в поддръжка на хората с увреждания. Целта на самодейността " Един ден на Витоша " е да се съберат пари за създаване на алея за спорт за хора с увреждания в местността " Игликина поляна ". Организатор е алпинистът и учител в Националната спортна академия   Дойчин Боянов .

Зад щафетния супер маратон стои доста комплицирана организация, а планът има за цел да покаже големите благоприятни условия, които планината предлага за спорт поради естествените забележителности и инфраструктурата. 
" Имаме желание с това прекосяване през планина Витоша  - по земя, въздух, вода, даже подземен, защото ще влезем в пещери, ще притеглим вниманието към един проблем, към хората със усложнен достъп -  не става въпрос единствено за хората с увреждания, само че и за възрастните хора и за майки с колички и това е един наш проблем по принцип в обществото. Що се касае до града, в който живеем, ние може би започваме да поставяме начални старания, само че планината е нещо безусловно недостъпно за тази група хора ", сподели в ефира на " Хоризонт " Дойчин Боянов.

Той добави, че е оголен и номер за SMS дарения за идеята - 17 777, а банковите сметки, където също могат да се превеждат средства са оповестени на интернет-страницата на парк " Витоша " и във фейсбук-профила на самодейността. 

Сред известните наши спортисти, които поддържат самодейността, личат имената на Боян Петров и Кирил Николов -  Дизела .

" Витоша има композиция от доста дадености, които можем да ги използваме за какъв ли не спорт, а освен за ски - ските са единствено една частичка.  Аз се привлякох от обстоятелството, че Дойчин вярно включи изкачването на Копитото, което е нашия княжевски метод към върховете  - и той е княжевец като мене.  Ние ще тръгнем от паметника на Алеко Константинов, който пък е създателят на туристическото придвижване в България - изкачваме Копитото и оттова го даваме към този момент в ръцете на колоездачи и нататък какви ли още не спортни действия ", коментира Боян Петров  - най-успешният български планинар. Въпреки че на два пъти побеждава рака и е диабетик, той е изкачил досега 10 от общо 14-те най-високи върха на планетата, и то без помощта на шерпи и неестествен О2. 

" Все по-често срещам хора в инвалидни колички или такива с мъчно придвижване, с патерици, които желаят да са на открито, желаят да има за тях условия в самата планина, а освен в градските паркове, където и те да могат да създадат едно физическо изпитание./.../  И те виждам, че се кефят на това да здравите им подаваме ръка, те да го създадат -  тяхната си дребна фантазия.

Тези хора не са били цялостен живот инвалиди, те са станали инвалиди. Именно тази светлинка в живота им  - да им създадем едно ново място, на което те да се усещат хем измежду природата,  хем с физическо натоварване./.../

" Не би трябвало да се отхвърлят в никакъв случай, да се самопогребват и да мислят, че самото им увреждане им стопира живота. Не!  Трябва да измислят метода, по който да изгреят и някак си тялото да храни душата им - ние живеем с душата си, само че тя се съхранява в тялото.  Така че на всички хора с увреждания поисквам да имат мощна религия, че в случай че се натоварват, в случай че се " тормозят " физически, те ще се усещат доста по-живи, " добави Боян Петров. 

" Когато Дойчин ми се обади и ми описа за цялата концепция и ми сподели, че тъкмо ще е набираме средства за хора с увреждания аз споделих: " Вътре съм! ", без да се замисля ", каза Кирил Николов-Дизела, изминал маршрута Ком - Емине за 4 дни и  изкачил е петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа. 
" Радвам се, че Дойчин направи нещо сходно и без значение какъв ще е резултатът от събраните средства, се заприказва и за това нещо и когато се заприказва, рано или късно се случва някаква смяна ", акцентира Кирил Николов.
 

Повече по тематиката може да научите от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР