Утре Висшият съдебен съвет се кани само да прегласува избора

...
Утре Висшият съдебен съвет се кани само да прегласува избора
Коментари Харесай

Гешев втори път: А ако членовете на Висшия съдебен съвет имаха собствена воля

Утре Висшият правосъден съвет се кани единствено да прегласува избора на Иван Гешев за основен прокурор, в случай че съдим по изказването на Цацаров, направено още вечерта на 24 октомври след първото гласоподаване и повторено и след връщането на избора от президента Радев. Не е ясно дали на следващия ден висшият административен орган на правосъдната власт ще си направи труда най-малко за възпитание да дебатира претекстовете, с които Радев отхвърли да издаде указа за. назначението на Гешев, и след разискване да ги отхвърли, или ще ги пренебрегва с безмълвен бетонен избор. Понеже Конституцията не е споделила, че би трябвало да бъде разисквана позицията на президента.

Конституцията като легитимация на предпоставени схеми на неявната власт

" Въпросът не е дали е незаместим Гешев, а че би трябвало да се съблюдава Конституцията ". Думите са на основния прокурор Сотир Цацаров след отхвърли на президента да издаде указа.Ако решим да си играем на реплики и дуплики, ще вметнем, че тя, Конституцията, не е споделила и че не може да се разискват претекстовете на президента, с които той отхвърли да подпише декрет. Но игнорирането им значи да приемем, че писането на претекстове и връщането на избора е нищо повече от непотребна ангария. Безсмислена. Губене на време. Президентът можеше да си замълчи - и това щеше да е изцяло конституционно, нали, и да подписва каквото му подадат, с цел да си спести помийната лавина, която се изсипа върху него - " по какъв начин не го било позор да върне Гешев ". Той пое риска - единствен от всички институционализирани управляващи, да изрече на глас очевидното:- Че Конституцията е спазена единствено официално, зачеркнат е духът на главния закон посредством неналичието на състезателност, която лишава авторитет и легитимност на бъдещия основен прокурор;

- Че публичното неприемане на Гешев бе задушено от масираната институционална поддръжка от органи на изпълнителната власт, чието място не е на уеб страницата на прокуратурата, щом толкоз гласовито пледираме за самостоятелност на правосъдната власт, освен това - такава поддръжка е в нарушаване на Закона за правосъдната власт.

Съвършеният цинизъм на продуцентите

Дали на следващия ден 20-те висши кадровици, които към този момент избраха Гешев, ще се замислят на глас над съображенията на Радев? Цацаров разяснява във връзка връщането на избора, че президентът извършил конституционното си обвързване /да реагира в рационален период - бел. ред./ и даже показал претекстове, макар че Конституцията не го задължава. Казано другояче, основният прокурор похвали президента за нещо, което на следващия ден ще бъде пренебрегнато. Такова обществено отиграване на базисно несъгласие с президента е съвършеният цинизъм на продуцентите, безусловно уверени в блестящото осъществяване на проекта " Гешев основен прокурор и никой различен ". Ако членовете на Висш съдебен съвет имат лични глави на раменете си, ще обсъдят претекстовете на Радев И освен ще ги обсъдят, а ще се съобразят с позицията на президента.

Много мъчно е да се сглоби логически отговор на въпроса за какво Висш съдебен съвет гласоподава по този начин монолитно за толкоз немонолитна от професионална и етична позиция фигура като Иван Гешев. Страх от Цацаров, а Гешев е неговият избор - този е неизреченият отговор-признание за действителната мощ на основния прокурор, отвън формалните му пълномощия. (А може да има и друго - по-страшно и по-грозно и порочно от страха или редом с него.) Но страхът е потвърждението кой дефакто ръководи правосъдната власт. /И освен./И въпреки всичко... Като си давам сметка, че оттук насетне този коментар може да бъде забелязан като доверчив, ще го кажа: Ако членовете на Висш съдебен съвет имаха освен лични глави на раменете си, само че и зачатък на достойнство; в случай че към момента могат да изпитват стеснение от очевидните обстоятелства, белязали прокурорската кариера на Гешев през последните две години, през които е най-видимо готвен за висшия пост, ще се замислят надълбоко по какъв начин да постъпят на следващия ден.

Именно Висш съдебен съвет е органът който освен има правото - за разлика от президента, само че и безспорното констиуционно обвързване

да се взре в личността на избраника си Гешев

- в неговите професионални и нравствени качества, които са изискване за заемане на длъжността, заложено в Конституцията, за чието съблюдаване натрапчиво пледира господин Цацаров. Прокурор, който беше чут от публицисти на кръстовището при задържането на Иванчева и Петрова да изшептява нареждането си към служителите на реда " Този да се маха " по адрес на чакащия в подлеза юрист, който в последна сметка не беше позволен при арестуваните дами, не може да претендира, откъдето и да го погледнеш, нито за професионално, нито за нравствено сходство с изискваните категорично от Конституцията качества за длъжността на висш надзирател на законността. И към това противоречие на Гешев се прибавят всичките му обществени изцепки за тези, неприятните /които не го харесват/ и добрите/ които го подкрепят/. Поне един от 20-те членове на Висш съдебен съвет, които гласоподаваха за него, дали ще го попита на следващия ден, преди да препотвърди вота си, по какъв начин ще реализира обективност на голямата репресивна власт, с която ще разполага, откакто към този момент е показал враговете си!... Парламентарната квота на Висш съдебен съвет - кому и защо служи И тъй като приказваме, и най-много президентът слага казуса в претекстовете си, за публично доверие в основния прокурор, за права на жителите, за дейности в публичен интерес, за господство на закона, не можем да премълчим, че най-отвращаващо-демагогска е позицията на парламентарните партийни водачи, и то на всички - от Бойко Борисов, през Корнелия Нинова до Волен Сидеров: че те не можели да се месят и по тази причина не се месели в този момент в избора на основен прокурор, тъй като управляващите са разграничени и Конституцията, нали, не разрешавала. А те, завалиите, са изначално и крепко забъркани точно с избора на парламентарната квота от 11 души, т.е. половината от 22-мата изборни членове на Висш съдебен съвет - 5-има в прокурорската гилдия и 6-има в съдийската. Техните гласове са решаващи за всеки избор, за който е належащо квалифицирано болшинство, тъй че дано партийните водачи да спрат да нервират хората с наглостта си.

(Да напомним за какво е измислена в цивилизования правов свят тази квота - там я назовават социална, и е доста по-малка, излъчва се измежду академични преподаватели и образовани хора с престиж, които съставляват жителите в ръководещия орган на правосъдната власт. В България тази квота се избира от Народното събрание, само че най-малко на книга със същата цел: да бъде окото и ухото на жителите, с цел да защищити от капсулиране самостоятелната правосъдна власт. В нашия вид обаче тези 11 избраници вследствие на пазарлъците на партийните водачи, не са никакво око на обществото, най-малко до момента, а са или просто инсайдери в правосъдната система на съответната политическа група, или поддържащите болтове на желязната машина, която върти далаверите сред върховете на трите управляващи и устремно срутва към нулата публичното доверие в правораздаването.)

Сега тези 11 национални избраници имат шанса да опровергаят това определение за тях

. А партийните им водачи - да им потърсят сметка за действителната роля, която извършват като пратеници сякаш на гражданското общество. Утре най-малко някои от тях могат да промълвят въпрос към Гешев и най-много към Цацаров: да вземем за пример кои са " двете здания ", в които се решавал изборът на тримата огромни в правосъдната власт! Ако във Висш съдебен съвет в действителност имаше парламентарна квота, или казано другояче - в случай че България беше парламентарна република с Конституция, в която се кълне Цацаров, - тези негови думи за двете здания щяха да провокират вулканично изригване, и то навръх представителите на Народното събрание.Е, на следващия ден някои от тях могат да измънкат някоя дума. Може ли към момента нещо да се направи На фона на описаното нагоре - за мълчанието на многочислената парламентарна квота във Висш съдебен съвет, нашето всеобщо вторачване в президента, който в същото време няма нито едно независимо пълномощие, е огромният и трагичен абсурд на настоящата обстановка. Президентът може да сезира Коституционния съд за изсняване на процедурата след връщане на избора от държавиня глава - какво следва да направи Висш съдебен съвет съгласно член 192, алинея 2 от Конституцията,. Но защото към този момент е изцяло ясно, че изборът на Гешев е по предваритгелно направена скица, най-яркото поотвърждение за която е точно единствената кандидатура на Гешев, няма съображение да считаме, че Конституционен съд е оставен на независимост отвън схемата " Или Гешев или никой ". Най-вероятно Конституционен съд няма да допусне настояването за пояснение.

От друга страна, адвокати считат, че в случай че на следващия ден Висш съдебен съвет прегласува Гешев, а президентът сезира Конституционен съд и на това съображение забави издаването на указа, рискува да бъде застрашен от импийчмънт. Макар че Конституцията не показва съответен период.Та желаеме или не - остава разновидността: Ако във Висш съдебен съвет имат глави на раменете си и към момента могат да изпитват позор, ще отхвърлят Гешев.

Това имах поради с ангажимента, че коментарът ще бъде оценен за доверчив.
И въпреки всичко! Висш съдебен съвет е органът, който.... И по тази причина през днешния ден сме длъжни да приказваме за него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР