Утре вечер е максимумът на метеорния поток Джеминиди. Това е

...
Утре вечер е максимумът на метеорния поток Джеминиди. Това е
Коментари Харесай

Небесно шоу с по 100 звезди на час утре

Утре вечер е максимумът на метеорния поток Джеминиди. Това е вторият по величина годишен метеорен поток в звездното небе.

Условията тази година са доста положителни и ще са забележими през нощта от петък до събота при ясно време с просто око до към 100 " падащи звезди " на час.

Метеорният поток Джеминиди се следи от 4 до 17 декември.

Джеминидите са кръстени на съзвездието Близнаци (Gemini - Джемини), откъдето сякаш " идват " метеорите, място, което астрономите назовават радиант. Този зодиакален знак вечер е над източния, а заран - над западния небосвод. Метеорният поток състои от отломките на метеорита, а може би изгасналата комета, Фаетон (3200 Phaethon).

Обикаляйки към Слънцето, Земята пресича облака от парчета и по тази причина виждаме този метеорен поток всяка година към една и съща дата. Джеминидите се характеризират с огромния си брой, бляскавост, жълтеникав цвят и късите следи, които оставят зад себе си.

" Падащите звезди " са светлини, които от време на време се появяват в звездното небе. Но те нямат нищо общо със звездите. Тяхната причина са галактически парчета, постоянно не по-големи от песъчинка, които изгарят в атмосферата на Земята на към 100 километра над главите ни. Поради високите скорости на галактическите парчета, въздухът пред тази песъчинка се компресира, нагрява се до искра, който виждаме като метеор.

Скоростите на Джеминидите са приблизително към 125 000 км/час.

Пикът на Джеминидите е относително къс - по-малко от 24 часа, само че защото луната залязва преди среднощ, астрономическите условия са удобни тази година. Според timeanddate.com броят на метеорите през нощта се усилва от към 50-60 на час към среднощ на югоизток) до 80-120 на час към 6 часа (на запад).

Не е належащо особено съоръжение за наблюдаване на метеорите - ясно небе и топло облекло са задоволителни. Както и мрачно място, с цел да се видят и по-бледите метеори.

nauka.offnews.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР