Утре в Сочи се провежда Конгресът на сирийския национален диалог.

...
Утре в Сочи се провежда Конгресът на сирийския национален диалог.
Коментари Харесай

Симеон Николов: Не се очакват конкретни резултати от конгреса за Сирия в Сочи

Утре в Сочи се организира Конгресът на сирийския народен разговор. Задачата на Конгреса е намирането на дефинитивно решение на проблемите в Сирия, прекратяването на огъня и следвоенното възобновяване на страната. Една от основните тематики ще бъде новата сирийска конституция. Не имам вяра, че могат да се чакат съответни резултати. Напротив, ситуацията, в която се намира районът и изключително Сирия, в този миг е доста по-тежка, в сравнение с времето, когато се организираха останалите кръгове – двата формата, единият в Женева, където се организираха 8 кръга договаряния, и тези в Астана. Това сподели в изявление за предаването „ 12+3 “ Симеон Николов от Центъра за стратегически проучвания.

Според него районът към този момент се намира в изцяло нова обстановка след обрисувалото се проваляне над " Ислямска страна ": Това противоборство сред силите – Русия, Съединени американски щати, Турция, Иран, Саудитска Арабия и опозиционните сили – към този момент има друга ориентировка. Освен това няма единение в позициите на тези сили от Сирийската съпротива.

По-скоро на този конгрес ще се търси изясняване на проблемите, които се появяват на този нов стадий на развиване. Едно събитие ще оказва въздействие върху тези договаряния и това е военната намеса на Турция в Сирия, което подсказва и това, че делегацията на Турция ще сложи по-остро своите претенции, искания. Ако търсим някаква прогноза, може би би трябвало да стъпим на едно съпоставяне сред ползите на тези фактори. Очертава се, че има съвпадане сред ползите на Съединени американски щати и Турция по въпросите за спиране на коридора Иран–Ирак–Сирия–Ливан, т.е. опълчване на въздействието на Иран в Сирия и района. Това сплотява тези страни. Второ – ползите сред Русия и Съединени американски щати се срещат в желанието да лимитират ролята на Кюрдския фактор. На трето място – натискът на Турция върху кюрдите в този миг е в интерес на Русия, която желае да ги тласне под шапката на една централна сирийска власт. А несигурните позиции на Ердоган за отдръпването на Башар Асад – зависи от това какво ще бъде отношението на Дамаск към кюрдите. В взаимозависимост от това Ердоган ще вземе позиция, изясни Симеон Николов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР