Утре в Плевен ще бъде открит паметник на Девета пехотна

...
Утре в Плевен ще бъде открит паметник на Девета пехотна
Коментари Харесай

В Плевен откриват паметник на Девета пехотна плевенска дивизия

Утре в Плевен ще бъде открит монумент на Девета пехотна плевенска дивизия. Архитектурно-художествената комбинация е от пет статуи - на ген. Владимир Вазов и четирима бойци.

Повече от 100 години след една от най-големите победи на Българската войска през Първата международна война, Плевен има монумент на героите от Дойранската епопея. Кампанията за създаване на монумента мина под патронажа на министъра на защитата Красимир Каракачанов.
Иво Антонов, шеф на дирекция " Социална политика и политика по военнопатриотично образование " в Министерството на защитата: Девета пехотна плевенска дивизия е едно от най-славните български формирования, взели участие в Първата международна война. Дивизията записа със златни букви своето име и името на своите бойци, които служиха под знамената и през фамозната славна Дойранска епопея. Дивизията взе участие още от 1915 година в бойните дейности. Първата ѝ славна победа е при завладяването на Ниш и оттова нататък към този момент бойният ѝ път е посипан единствено с победи и популярност, с цел да се стигне до великата Дойранска епопея.Благодарение на успеха в Дойранската епопея съдружниците с голям почит не разрешават войски на близките страни на България да навлязат като окупатори след войната и по този метод заобикаляме едно оскърбление.
Утре тържествата в Плевен във връзка откриването на паметника ще стартират в 10:45 ч. на пл. " Възраждане ". След това от 12 ч. ще е и формалното разкриване с боен обред.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР