Утре стартира световното първенстви по волейбол, на което България е

...
Утре стартира световното първенстви по волейбол, на което България е
Коментари Харесай

Константинов: Не искам да прекалявам със силните думи

Утре започва международното първенстви по волейбол, на което България е хазаин дружно с Италия. Волейболните национали ще се изправят против Финландия в първия си конфликт от Група D на Мондиал 2018. Преди това селекционерът на представителния ни отбор Пламен Константинов приказва за атмосферата в тима, противниците и упованията

- Какво е настроението в тима?
- Поне това, което виждам в последните тренировки е, че момчетата са по-концентрирани и по-мотивирани в тренировката. Може би, към този момент усещат самия дух на международното състезание. А може би има и предстартова тресчица.

- Усещате ли да има историческа отговорност в играчите или това са много тежки думи? Защото играчи като Пламен Константинов, Владимир Николов и доста други не са имали шанса да играят на домакинско международно състезание...
- Не сме имали шанса за жалост. Да играеш международно състезание у дома, пред лична аудитория, ще ти се случи сигурно веднъж в кариерата. Това е неповторим час. Историческа отговорност са мощни думи. Това би трябвало да е наслаждение за всеки един от състезателите. Ако успееш да използваш преимуществото на семейството и поддръжката на публиката, може да останат най-паметните и запомянщите се мигове от присъединяване ти в националния тим.

- Много състезатели ги няма, други заеха техните места. Те подготвени ли са да употребяват този късмет, който получават?
- Отговорите ще дойдат на игрището. Каквото и да си мислим е мъчно да се планува и да се каже дали един човек е изцяло подготвен. В последна сметка за каквото и да се готвиш, в никакъв случай не си изцяло подготвен. Това е опция за някой от състезателите, при отсъствието на опитни и класни играчи, да се изявят и хорат да ги запомнят с нещо положително, което са създали за националния тим. Защото, в случай че бяхме в цялостен състав и всички играеха, някои можеше да нямат опция за изява. Мисля, че въпросът с желанието към този момент не стои на дневен ред. Не е въпросът дали някой има предпочитание, а до каква степен ще може да се пребори с напрежението. Домакинството както оказва помощ, по този начин може и да гипсира. Когато не си привикнал да играеш пред такава аудитория и не си привикнал с избрани упования,които имат хората към тима, това вместо да оказва помощ на хора без опит на такива конгреси, може да пречи. Може да има противоположен ефекет. Ние сме тим, който, когато стартира добре има по-голяма възможност да приключи добре едно състезание. За нас е доста значимо да стартираме добре.

- За какво ще би трябвало да внимаваме против Финландия?
- Финландия е тим, който като жанр постоянно ни е бил от неуместните съперници. Финландия е от тимовете, които по-малко бъркат. Играят добре в отбрана. Имат положителни тактически сервис, най-много флот сервис, който също може да тормози тимовете и бърза игра с двама разпределители, които играят много бързо в края. Ако не ги ограничиш стават противен тим. Отбор, с който би трябвало да проявяваш самообладание и би трябвало да не правиш никакви амплитуди в играта си, тъй като те се възползват от тези недостатъци. Описвам ви неща, които са проблематични за нас и това изяснява за какво са ни един от неуместните тимове. Както е също тимът на Франция, който постоянно ни е бил неуместен. Но аз си мисля, че имаме състезатели, с които да преодолеем тези мощни страни на Финландия и да се възползваме от техните недостатъци.

- Може ли да се приказва за акцент върху някой от тимовете? Иран е считан за сериозен съперник за едно от първите три места в групата, Полша пък е безспорен любимец. Така ли е в действителност?
- Така е в действителност. Финландия е тим, който може да сервира изненади. Затова би трябвало да се внимава, тъй като това е тим, който играе на положително европейско равнище. Може да нямат суперзвезди или суперсъстезатели, само че имат добър жанр, добра организация на игра и добър треньор. Млад треньор, който е доста упорит. Изобщо не би трябвало да се подценява. След това тимът на Иран, който преди една седмица завоюва Азиатските игри е изрично най-силният азиатски тим в последните години. Не инцидентно е на всеки огромен конгрес. Иран е доста сериозен проблем, с който можем да имаме доста съществени усложнения и доста тежък мач. Акцентът е на всеки мач. Трябва да има обособен акцент на всеки мач в първата група, тъй като с този формат е основно да излезеш с оптимален актив от първата група. Ако не успееш да направиш оптимален брой победи в първата фаза, малко евентуално е, каквото и да направиш във втората фаза, да прескочиш във финали.

- Реалистични ли са тези финали?
- Искаме да сме оптимисти без значение от проблемите, които имаме. Надяваме се някои от нещата да ги компенсираме с повече предпочитание, страсти, цялостни трибуни. Ако тръгнем добре, това може да ни оказва помощ и да изравни салдото, без значение от неналичията, които имаме. Естествено, че би трябвало да сме оптимисти. Всички питат какво ще създадем. Аз се лимитирам в лозунгите и огромните обещания. Какъвто и тим да имаме, даже да сме в безусловно цялостен състав, не обичам да дърпам дявола за опашката. Виждал съм и огромни тимове със суперсъстезатели, с цялостни сформира и по какъв начин едно състезание не им излиза. Ако в спорта имаше нещо несъмнено на 100%, той нямаше да е забавен. Не желая да пресилвам със мощните думи. Ще се постараем да извлечем максимума и да създадем почтено класиране като домакини.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР