Утре ще внеса в Министерския съвет проект на Постановление, с

...
Утре ще внеса в Министерския съвет проект на Постановление, с
Коментари Харесай

Близо 3 млн. лв. ще отпусне правителството за подобряване на детското здравеопазване

„ Утре ще внеса в Министерския съвет план на Постановление, с което на Министерството на здравеопазването ще бъде възложен спомагателен финансов запас в размер на близо 3 млн. лева От тези средства на държавните и общинските лечебни заведения ще бъдат предоставени 500 хиляди лева за закупуването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хиляди лева за обезпечаването на 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лева са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница по Програмата „ Майчино и детско опазване на здравето “ по реда на Наредба №3 за медицинските действия отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване. Този запас ще бъде изразходван както за възстановяване качеството на лекуването на децата, по този начин и за увеличение възнагражденията на работещите “, съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, педиатри, неонатолози и шефове на акушеро-гинекологични лечебни заведения.

На срещата са разисквани положението на детското опазване на здравето и ограниченията, които би трябвало да се подхващат за възстановяване качеството на лекуването и организацията на работа в педиатричната болница „ Проф. доктор Иван Митов “ и в детските отделения в страната.

Министър Ананиев акцентира, че детското опазване на здравето е резистентен приоритет на държавното управление, доказателство за което са и дейностите на Министерство на здравеопазването. Той напомни, че до края на този месец ще бъде оповестена публичната поръчка за инженеринг на новата детска болница, като упованията са при започване на месец септември да стартира действителното ѝ строителство. Вече стартираха и договарянията с Българския лекарски съюз за преостойностяване на някои клинични пътеки, тъй че цените да бъдат повишени и да дават отговор на действителните разноски. Приоритетно ще бъдат прегледани пътеките в педиатрията, стана ясно още от думите на Ананиев. По отношение на кадровия запас в детското опазване на здравето здравният министър съобщи, че мярка ще бъде подхваната с измененията в Наредба №1 за специализациите. В нея приоритет ще бъдат неонатолозите, чийто брой сега е прекомерно дребен и не дава отговор на действителните потребности на лечебните заведения.

„ На този стадий ние сме задоволени. Днешната среща дава решение на проблемите пред детската болница. С парите, които ще се влеят в болничното заведение, ще можем да задържим, а и, уповавам се, да увеличим личния състав си, с цел да можем да вършим отговорностите си по този начин, както прилича “. Това съобщи началникът на Клиниката по неврология в СБАЛДБ проф. Литвиненко на брифинга след срещата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР