Утре ще се състои последното обявено обсъждане на плановете на

...
Утре ще се състои последното обявено обсъждане на плановете на
Коментари Харесай

В четвъртък ще е последното обсъждане на изключването на площи от парк "Персина"

Утре ще се състои последното оповестено разискване на проектите на екоминистерството за изключване на площи от предпазената територия на естествен парк " Персина ", които бяха оповестени преди месец (виж тук). Според информация за " Дневник " от участници в предната полемика на 12 септември в Белене, тогава представители на ведомството са декларирали, че част от предпазените сега парцели въпреки всичко ще останат в парка, а разискването ще бъде удължено. За момента, обаче, няма публична смяна на периодите и последна опция за изявление на отзиви с подаване на мнения дава утрешната среща в Свищов (виж тук).

Докато част от плануваните за изключване от територията на естествения парк парцели в действителност към този момент са бетонни площадки, готови за създаване на АЕЦ Белене, то други са скъпи блатисти разливи, значими за храненето на предпазените птици край Дунава, разясняват представители на обединението " За да остане природа в България ".

Други възражения, споделени за " Дневник " от представители на Асоциацията на парковете в България (АПБ), Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), Световния фонд за дива природа (WWF- България) и Българска фондация " Биоразнообразие " (БФБ) се отнасят до неразбираемите граници на парка и несъгласието сред проекта за ръководство и картите, предоставени в процедурата на публичното разискване.

Включително в документите, оповестени от Министерството на околната среда и водите, са забележими две разнообразни граници на естествения парк, прибавя Стефан Аврамов от Българска фондация " Биоразнообразие ". Липсата на публична цифровизирана карта на територията на парк " Персина " затруднява следенето на границите на парцелите и аргументирано взимане на решение за значимостта на местообитанията в тях.

Сериозен проблем за Аврамов е и формулирането на територията на парка само като " земи ", което изключва акваторията на Дунав от нея. Именно реката и разливите ѝ обаче са главното местообитание на птиците в региона и обект на отбрана на естествения парк.

За Асоциацията на парковете в България (АПБ) и WWF- България най-значим проблем е неналичието на проучвания и обосновка за изключване на парцели и голословното изказване в документите, че нямат " консервационна значителност, изразяваща се в съществуване на скъпи растителни и скотски типове и естествени местообитания ".

В мнението си от АПБ (тук Становище на АПБ за Политическа партия Персина)добавят, че липсва сходство с задачите на парка за възобновяване на заливни гори и влажни зони, тъй като предлаганите за изключване парцели са точно такива територии. Освен това, предлаганите за отплата нови територии за включване в парка са частни парцели липсва доказателство за единодушие на притежателите им за смяна на статута на тези земи.

Според мнението на WWF- България (тук Становище на WWF-България за Политическа партия Персина), повече от 90% от препоръчаните от Община Белене парцели за изключване от територията на Природен Парк " Персина " съставляват ниви, пасища, изоставени лозя, изоставени зеленчукови градини, водни площи, настоящи и изоставени рибарници с богата естествена среда, включени в Плана за ръководство на Политическа партия " Персина " в зоната за ръководство на биоразнообразието.

По отношение на предлагането за включване на остров Предела в рамките на Политическа партия " Персина " няма спор сред участниците в публичното разискване, тъй като то е маркирано още в Плана за ръководство на Политическа партия " Персина ", одобрен през 2006г.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (143)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР