Утре севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще се срещне за пръв

...
Утре севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще се срещне за пръв
Коментари Харесай

Срещата Ким-Путин изпраща сигнал на САЩ, но Северна Корея едва ли ще получи облекчаване на санкциите

Утре севернокорейският водач Ким Чен-ун ще се срещне за пръв път с съветския президент Владимир Путин. За Ким, който се надява да се покаже като сериозен международен състезател, тази среща на върха се чака да бъде натоварена със символно значение. Тя надали обаче ще докара до облекчение на тежките наказания против КНДР, към което Ким се стреми.

След като преди два месеца втората му среща на върха с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп завърши без съглашение, срещата му с Путин ще послужи като увещание на Вашингтон, че Ким разполага и с други варианти в района в поддръжка на водачеството му.

Севернокорейският водач евентуално ще желае да получи по-голяма помощ от единия от двамата си съществени поддръжници, само че Русия няма да може да даде доста. Фокусът на срещата на върха ще е повече върху демонстрирането на дружба, а не върху ови вложения или помощ, обявиха анализатори.

" Когато Ким се срещне с Путин, той ще изиска икономическа помощ и едностранно облекчение на глобите. Москва е малко евентуално да удовлетвори желанията му ", сподели Артьом Лукин, учител в Далекоизточния федерален университет във Владивосток.

Срещата ще се състои точно в кампуса на това висше учебно заведение.

" Бидейки член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с право на несъгласие, Москва надали може да си разреши да накърни личния си престиж, даже и в името на дружбата с Ким ", сподели Лукин.

Макар Русия да твърди, че изцяло съблюдава глобите, които бяха наложени и с нейния глас, тя се причисли към апелите на Китай наказателният режим против Северна Корея да бъде омекотен, като самопризнание за подхванатите стъпки да ограничи тестванията на нуклеарни оръжия.

" Стъпките на КНДР към последователно разоръжаване би трябвало да бъдат последвани от облекчение на глобите ", сподели съветският министър на външните работи Сергей Лавров на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в края на предходната година.

Вашингтон упрекна Русия, че " мами " със глобите, и съобщи, че разполага с доказателства за " поредни и широкообхватни съветски нарушавания ".

През февруари Ройтерс заяви, че съветски танкер е нарушил интернационалните търговски наказания, като най-малко четири пъти сред октомври 2017 и май 2018 година е прехвърлял в намерено море гориво на севернокорейски кораб.

Миналата седмица съветски народен представител съобщи пред организация Интерфакс, че Северна Корея е поискала от Москва да разреши на служащите й да продължат да работят в Русия макар глобите, които изискват до края на годината те да бъдат изгонени.

" За Ким е изключително мъчителен въпросът за севернокорейските служащи в Русия ", сподели Антъни Рина, експерт по руско-корейските връзки в " Сайно-НК " (Sino-NK), уеб страница за разбори, свързани с района.

" Ким евентуално ще изиска от Русия някакво поле за маневриране, въпреки че на Москва ще й е мъчно да направи услуга на Ким, тъй като желае да гради имидж на виновен състезател в света ", добави той.

Съединени американски щати обявиха, че съгласно тях Пхенян печели по над 500 милиона $ на година от своите съвсем 100 000 служащи в чужбина, в това число 30 000 в Русия.

Според непубликувани отчети на Москва до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Русия през 2018 година е върнала в родината им близо две трети от севернокорейските служащи.

В отчет, със наличието на който се срещна Ройтерс, се споделя, че за 2018 година броят на севернокорейците с разрешителни за работа в Русия е намалял на към 11 500.

След разпадането на Съветския съюз руско-севернокорейските връзки изгубиха силата си. Загубата на помощта на Москва постоянно се сочи като един от факторите, довели до глада през 90-те години, който лиши живота на стотици хиляди севернокорейци.

След като в Москва през 1999 година президент стана Путин, бащата на Ким Чен-ун - Ким Чен-ир, стартира да работи за възстановяване на връзките. Преди неочакваната си гибел през 2011 година той беше посетил Русия три пъти.

Москва може да се съгласи да вземем за пример на някакви лимитирани по мащаб планове като авто мост сред двете страни над река Тумъндзян (на корейски Туманган, на съветски Туманная) или да даде по-голяма филантропична помощ, съобщи Лукин.

По-рано през тази година Русия изпрати на Северна Корея над 2000 тона жито посредством Световната стратегия по прехраната. Руски депутати обявиха, че Москва може да прати на КНДР до 50 000 т.

Според Организация на обединените нации Русия е траяла да продава на Северна Корея обилни размери нефт, въпреки публично към момента да работят рестриктивните мерки на глобите.

През март севернокорейските държавни медии оповестиха, че в Москва е имало публична среща, на която е било подписано съглашение " за усилване на контактите и разговора на високо ниво на полето на политиката и интензивно съдействие в икономическата и филантропичната област ".

Въпреки че е малко евентуално Москва да рискува престижа си в Организация на обединените нации, като наруши намерено глобите, Путин може да обещае да не поддържа каквито и да било нови наказания, сподели Лукин.

" Ким може да чака другарски банкет тук и може би някаква опция да получи политическа и икономическа поддръжка от Путин ", добави той.

 

Джош Смит от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР