Утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците

...
Утре се открива предизборната кампания и ЦИК се надява участниците
Коментари Харесай

ЦИК има предложение от друга фирма за машините за вота, обеща да няма хаос в чужбина

Утре се открива предизборната акция и ЦИК се надява участниците в нея да се държат като цивилизовани съперници. Надяваме се акцията да протече в границите на положителните нрави и приемливост, както и да се съблюдават противоепидемичните условия. Това съобщи на брифинг представителят на ЦИК Цветозар Томов.

В околните 3 дни ще има цялостна изясненост дали ще могат да бъдат набавени спомагателни машини за изборите.

" Искам да ви кажа, че имаме предложение и от друга компания - " Панов " ЕООД , което одеве дойде. Комисията ще прегледа предлагането и дали то дава отговор на техническите спецификации ", изясни Томов.

Той обаче увери, че ЦИК и " Сиела Норма " са в непрестанен контакт.

" Това, за което породи спор, касаещ закупуването на нови устройства и по който не се стигна до съглашение, не значи, че ние сме прекратили взаимната си работа ", безапелационен е Томов.

Работи се по въпроса за завършване на контракта от 6 февруари за доставка на машини, нещата са във крайна фаза и по този мотив ЦИК е изпратила две писма за осъществяване на елементи, свързани с осъществяване на контракта, добави представителят.

От ЦИК считат, че е добре да се прибавят още 1500 устройства.

" Това обаче не значи, че в случай че не успеем да ги закупим, това ще докара до неуспех на изборите. Буквата за закона може да бъде изпълнена и с 9600 машини ", сподели Томов.

Вотът в чужбина

За пръв път в чужбина ще има близо 800 секции отвън страната. Решението за това ще бъде взето най-късно до 18 юни, с цел да се облекчи процеса.

45231 са подадените заявки за гласоподаване отвън страната , като срокът изтича на 15 юни. Най-много са от Турция- 16 363, следват Англия - 8741, Германия - 6486 и Испания- 2561 заявки, където по традиция има най-вече българи.

" Ако някой е следил данните от предната акция, ще му направи усещания, че в този момент заявките от Англия бяха повече от тези от Турция, а в този момент са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявки за секциите, които са открити въз основата на това, че в местата, които са открити такива секции, са дали своят вот повече от 100 души в последните години. Това мощно понижава интензивността в подаването на заявки, тъй като хората знаят, че там ще има изборна секция, не са задоволително стимулирани да пускат заявки ", изясни Томов.

В седмицата, която следва, ще би трябвало да бъде одобрен техническият пример и отбраната на бюлетината.

" Няма да се стигне до безпорядък в чужбина. Организацията върви обикновено ", увери Томов.

Условията и реда за поставените под карантина или в наложителна изолираност хора, които все още са към 25 000, също следва да бъдат конкретизирани, като броят им може да бъде и двойно по-малък поради наклонността за намаляване на епидемията, сподели представителят на комисията.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР