Утре се навършват първите 100 дни управление на кабинета Петков.

...
Утре се навършват първите 100 дни управление на кабинета Петков.
Коментари Харесай

Какво свърши правителството през първите си 100 дни на власт?


Утре се навършват първите 100 дни ръководство на кабинета " Петков ". Какво се промени у нас и по света за този интервал?

Кабинетът Петков се закле на 13 декември, в случай че броим тази дата и за първи ден от ръководството им, първи 100 дни се навършват на следващия ден - 22 март.

В този интервал България бе в разгара на следващата Коронавирус вълна, стартира войната в Украйна, а с нея се стигна и до промяна на министъра на защитата, в края на 100-те дни станахме очевидци на арестуването на някогашния министър председател въпреки единствено за 24 часа.

За първите 100 дни кабинетът вкара и анулира зеления документ, наложи мораториум върху цената на тока до края на март и одобри бюджет, който занапред ще актуализира. Преживяхме потрес с цените на бензина и олиото, а кабинетът заприказва за форсмажор.

На 13 декември, месец след третите избори за годината, 47-то Народно заседание избра Кирил Петков за министър председател.

99-то държавно управление в историята на страната ни пристигна със поръчка за нулева приемливост към корупцията и се сблъска с много проблеми от първия си ден.

Войната стартира на 24 февруари и беше стремително наказана от 141 страни. Въпреки това НАТО не се намеси директно, а въпросът дали България да доставя военна помощ за Украйна раздели обществото.

„ В този миг военна помощ към Украйна няма да бъде допустима. Би следвало да се случва единствено в случай че мине през българския парламент. В този миг приказваме единствено за филантропична помощ “, декларира Кирил Петков.

Оказа се, че не всички в кабинета Петков са единни по тематиката. Това докара до първа рокада - Стефан Янев беше освободен от поста боен министър.

„ Премиерът Петков направи неточност, той не може да ме уволни, аз бях освободен от Народното събрание “, съобщи Янев.

„ Като министър на защитата от него обаче чаках повече и като самодейност и като ангажимент към проблемите на българската войска и като работа за гарантиране на нейната боеспособност “, съобщи Румен Радев.

Докато страната преживяваше първия си политически трус, вторият завари мнозина неподготвени. На 17 март Министерство на вътрешните работи задържа за 24 часа Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов и ги освободи 24 часа по-късно. На излизане Борисов нападна премиера.

„ Явява се министър-председател, вика служителите на реда в неговия кабинет, той се явява очевидец на мафията, на „ Черепа “, съобщи Борисов.

Темата за освобождението на Иван Гешев е на дневен ред от първия ден на кабинета, а закриването на профилираното правораздаване към този момент влезе в Народното събрание.

В първите 100 дни кабинетът „ Петков “ поведе и акция за имунизиране против COVID-19 на най-уязвимите групи, като ги подтиква с бонуси. Преначерта картата по която се прави оценка епидемията и наложи ясни графици за анулацията на наложителния зелен документ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР