Утре риболовният клуб Балканка и природозащитната коалиция За да остане

...
Утре риболовният клуб Балканка и природозащитната коалиция За да остане
Коментари Харесай

Протест с рисове и релси ще има утре срещу проекта за нови ВЕЦ на Валери Симеонов

Утре риболовният клуб " Балканка " и природозащитната коалиция " За да остане природа в България " провеждат митинг преди гласуването на плана за нови Водноелектрическа централа в предпазени територии, препоръчан от Валери Симеонов и група депутати от " Обединени патриоти ". Призивът е жителите да донесат плюшени играчки-рисове и релси в митинг против противоречивите акции на Симеонов за либерализиране на градежи в природата.

Вчера по националната телевизия Симеонов изрече изказване, съгласно което данните за предпазените зони претендират, че има рисове в блоковете на Бургас. Затова протестиращите ще употребяват играчките-рисове (част от акция на WWF-България) като имитация към изявленията му, иронизиращи, че България има " дива и дивна природа ".

Релсите, които също ще бъдат знак в митинга, съгласно уредниците би трябвало да оказват помощ на Симеонов да извърши обещанието си във връзка държавното решение за разширение на зоната за градежи в Пирин без екооценка, когато той разгласи, че ще скочи с релса от бургаския мост, в случай че съдът разгласи проектите на държавното управление за противозаконни. Окончателното решение на Върховния административен съдсрещу тези ремонти бе оповестено през януари 2019г.

 Симеонов изрече изказване, съгласно което данните за предпазените зони претендират, че има рисове в блоковете на Бургас.
© WWF/ Mimex

Симеонов изрече изказване, съгласно което данните за предпазените зони претендират, че има рисове в блоковете на Бургас.

Новата самодейност за Водноелектрическа централа

Идеята, която Симеонов, предлага Народното събрание да утвърди на следващия ден, е за отпадане на ограничавания в Закона за водите (ЗВ) от 2010 година С тях се не разрешават нови мощности на Водноелектрическа централа във водосбора на реките, във води за отдих и водни спортове, зоните за запазване на икономически скъпи типове риби и в национални предпазени територии и в зони от европейската мрежа " Натура 2000 ".

Срещу несъразмерното натоварване на зоните от " Натура 2000 " посредством Водноелектрическа централа към този момент тече пилотна наказателна процедура от Европейската комисия, прецизира Министерството на околната среда (МОСВ) в своето мнение, което е изрично срещу плана на Симеонов. По този мотив водачът на " патритотите` иронизира през вчерашния ден пред Българска национална телевизия, че не " Министерство на околната среда и водите е най-висшата инстанция, обвързвана с екологията. "

" Патриотите " оферират както 44 Водноелектрическа централа, издигнати след 2010 година в нарушаване на Закон за водите, да бъдат узаконени, по този начин и да се позволи строителството на нови водохващания, за които има разрешителни, издадени преди 2010 година Този план бе импортиран с добавки към преходните и заключителни разпореждания на Закона за нуклеарната енергетика откакто той към този момент бе признат на първо четене. Второто четене в пленарна зала на " същия " закон, само че с добавките на Симеонов, е планувано за 13 февруари. Така възможното приемане на разрешителния режим за новите градежи ще се извърши в границите на седмици, откакто беше утвърдено без нито един глас " срещу " от отрасловата парламентарна Комисия по енергетика преди две седмици.

Ако пленарното гласоподаване удостовери утвърждението от комисията, новият позволителен режим за прилагане на вода за индустриални цели би бил признат скоростно, на фома сериозно непълен достъп до вода на жителите през последните месеци - да вземем за пример, водните рецесии в Перник, Ботевград и Шумен). За резултата на дребните Водноелектрическа централа за маловодието и вредата им за рибните популации има редица сигнали от природозащитници (виж тук и тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (192)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР