Утре рано сутринта ще можем да наблюдаваме първото и единствено

...
Утре рано сутринта ще можем да наблюдаваме първото и единствено
Коментари Харесай

Небето ще се проясни за първото лунно затъмнение за 2019

Утре рано сутринта ще можем да следим първото и само цялостно лунно затъмнение за 2019 година Заради навлизането на Луната в земната сянка и характерното изкривяване на светлината ще станем очевидци на така наречен " Кървава Луна ". Дискът на нашия сателит ще е очевидно по-голям и в кулминационната точка на явлението ще е в кърваво червен цвят.

Добри условия за наблюдаване ще има в Западна България, където облачността ще е по-рехава. За да видите Луната сутринта, търсете я на Запад, напълно покрай хоризонта.

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде към три часа, а цялостното затъмнение ще е към един час. През цялостното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима, обясниха от обсерваторията в Габрово. Тя ще е алена, както при всички цялостни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на обстоятелството, че слънчевите лъчи не я доближават директно.

Началото на лунното затъмнение е в 5:37 ч., а цялостното затъмнение ще настъпи в 6:41 ч. Около 8:51 ч. ще е последният контакт със земната сянка.

От обсерваторията осведомиха, че лунното затъмнение ще е очевидно и с невъоръжено око, само че благодарение на оптически уреди ще могат да се следят по-детайлно измененията по лунния диск.

Следващото цялостно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 година През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.

Друго забавно събитие, което ще може да се следи през тази година, е пасажът на Меркурий. Планетата, гледана от Земята, ще премине пред слънчевия диск. Явлението ще се случи на 11 ноември в следобедните часове./Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР