Утре, на 19 април, от 19.30 часа, джаз с балканско

...
Утре, на 19 април, от 19.30 часа, джаз с балканско
Коментари Харесай

Николас Симион: Аз се стремя да изграждам една архитектура на музиката

Утре, на 19 април, от 19.30 часа, джаз с балканско звучене ще се чува от Първо студио на Българското национално радио /БНР/.

Румънският саксофонист Николас Симион ще бъде солист в концерта „ Balkanella “ на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев.

Николас Симион е музикант с издадени над 30 албума, чиито най-нови авторски творби ще бъдат показани на следващия ден.

„ Този план „ Balkanella “ е ентусиазъм от фолклорната музика на Балканите. Естествено, малко джазирана музика, забавни ритми, разнородни ритми, танцувални ритми, за женитба музика и така наречен „ турбо джаз “ - това е една мощна, енергична, интензивна  музика. “, описа Николас Симион в изявление за „ Хоризонт до обед “.

„ За да можете да вършиме джаз-музика, вие би трябвало да познавате доста добре другите музики, само че на първо място би трябвало да познавате традицията на вашата страна, културата, само че по-късно би трябвало да имате и умеенето да импровизирате, и да комбинирате всичките типове и разновидности, и стилове, които се появяват. Аз се стремя да построявам една архитектура на музиката. Като музикант мога да споделя, че 70 – 80 % е чиста импровизация “, показа Симион.

Според Николас Симион основаването на музика, в действителност може да се съпостави със самия живот.

„ Трябва да се оставите, даже и да има неточност, да се пуснете по течението по тези непознати земи и да вярвате, и да творите, да бъдете един основател. В последна сметка музиката, която слушаме, би трябвало да съставлява един организъм, т.е. едно изцяло положение, което да излъчва “.

В звуковия файл можете да чуете изявлението на Савелина Савова с Николас Симион в превод на Славена Илиева. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР