Утре любимецът на няколко поколения Стефан Данаилов трябваше да навърши

...
Утре любимецът на няколко поколения Стефан Данаилов трябваше да навърши
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Последната година на Ламбо

Утре любимецът на няколко генерации Стефан Данаилов трябваше да навърши 77 години. В нощта на 27 ноември той остана вечно на 76.
Последно довиждане: България се елементарни със Стефан Данаилов (ОБЗОР) Опашки се извиха пред Народния спектакъл на поклонението на националния актьор
Екипът на bTV събра непоказвани фрагменти от живота на Мастера през последната една година.

Какво остана прикрито за публиката ?

Снимка: bTV

„ За публиката? Ами остана прикрито голямата обич, с която той ни подари. Хората, които бяха към него. Хората, с които той се усещаше доста благополучен. Това хората би трябвало да го знаят. Благодаря на Господ, че ме подари с тази последна среща, тъй като бяхме до него една група хора, които пътувахме с последното му зрелище " Актрисата ". Те го подвигнаха от у дома. Може би, в случай че не беше тази пиеса, той щеше да си остане у дома и нямаше да излезе никога”, показа Ненчо.

" Той сподели: " Аз няма да проходя, в случай че не се кача на сцена отново ". Изведнъж го беше обладал необикновен живец, необикновено предпочитание да се върне, да играе”, спомня си Росица Обрешкова, племенница на Стефан Данаилов.
Големите функции и " непознатите портрети " на Стефан Данаилов Припомнете си някои от филмите с негово присъединяване
Именно връщането на сцената за Мастера му даваше тласък:

„ Той си осъзнава, че би трябвало да го направи това нещо (да игра не сцената - б.а.), като последно нещо и това му дава тласък да стане, да прави, да прави. Ама Бог си знае времето какво е”, споделя Владко.

Снимка: bTV
„ Не мисля, че съм била толкоз безапелационна, колкото ми споделят всички мои сътрудници: " Браво, че го нави! ". Аз мисля, че той беше подготвен и му трябваше напълно малко. Мисля, че го убедих доста елементарно и той беше подготвен, подготвен да се върне!”, споделя Аня Пенчева.

Снимка: bTV

Неговите сътрудници и другари споделиха, че той им е казвал, че се е чувствал по-зле, когато не е играл и че „ този адреналин няма къде другаде да го намери”.

За 40 години в Народния спектакъл, на сцената Стефан Данаилов е бил и Дон Жуан, и Хамлет, и Дон Кихот, и Бойчо Огнянов. В последните години беше и постановчик.
Почит към паметта на Стефан Данаилов отдават със театър неговите студенти Поклонението пред великия артист е в понеделник, 2 декември, от 11:00 ч. в Народния спектакъл
Мастера държеше да изрежисира и последното ни изявление – къде да застане репортерът, от кое място да влезе и излезе от кадър – знаеше тъкмо по какъв начин желае да наподобява всичко.

Тогава той показа пред bTV, че му е доста тежко, че не може да чете

“Mного ми пречи това, че не мога да чета, имам възприятието, че ще затъпея, по тази причина с неспокойствие желая да стартира да изучавам текста (на постановката – б.а.), да раздвижа малко тази памет”, показа Мастера тогава преди завръщането му на сцената в навечерието на рождения му ден.

Колегите и приятелите му го назовават перфекционист:

Снимка: bTV
„ Всеки ден репетирахме. И излезна хубава премиера. Той беше толкоз благополучен този човек, тъй че аз съм… Не ми е мъчително сега от тази позиция, че знам, че последните му мигове от последната година беше доста щастлива. Ние пътувахме. Видях около него едни претъпкани салони с хора, които го боготворяха, ставаха на крайници. Това него го зареди. Той живна. Той, в случай че не беше болен с краката си, да не може да върви, той беше доста жив човек. Ние всяка вечер сядахме по неговия начин… едни безкрайни гуляи, по неговия метод, който единствено той умееше в тая страна. Той даваше едни безкрайни гуляи. До последно си хапваше и си пийваше и така”, спомня си Ненчо.

Снимка: bTV

А дните му преди да влезе в болница са минавали в проекти за последващи турнета, гостувания и градове, както и в хрумвания за нови планове като пиеси и в този момент има няколко такива по негова поръчка, които Кирил Кирилов ще направи поради него.

Вижте още неизлъчвани фрагменти с Мастера във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР