Утре изтича срокът, в който плащането на здравни вноски от

...
Утре изтича срокът, в който плащането на здравни вноски от
Коментари Харесай

След посещение в болница: Мъж разбра, че е загубил здравните си права

Утре изтича срокът, в който заплащането на здравни вноски от самоосигуряващите ставаше единствено по банков път. Причината: през първите 10 дни на годината системите на Национална агенция за приходите са в годишно привършване. Инцидент и посещаване в болница станали причина двойка от София да откри, че е изгубила здравноосигурителните си права.

София
 © фотография: АРХИВ
Валя и приятелят й работят на хонорар. Мислели, че работодателят им заплаща здравните осигуровки. Били спокойни, че в случай че нещо се случи, здравната помощ ще им бъде безвъзмездна. Но се оказали в неточност. Приятелят на Валя паднал и си счупил ръката. На трети януари:

Валя Ненкова: Отидохме в " Пирогов ", където ни споделиха, че няма платени за три години обратно някакви избрани месеци нали. Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Когато обаче, човек получава било хонорар, било заплата по-малка от минималната работна заплата, законът категорично споделя, че това не е задоволително. Това от време на време довежда до обстановка, в която някой има дупки, пропуски в здравноосигурителния си статус и се постанова човек за своя сметка да доплаща избрани осигурителни вноски.
Не знаели. Не внасяли. Останали без здравни права. Платили си прегледа и фотографията на ръката - 40 лв.. И от " Пирогов " отишли право в Национална агенция за приходите - още веднъж да платят - този път пропуснатите осигуровки в размер на 280 лв. и 85 стотинки.

Валя Ненкова: И ми споделиха, че нямат стратегия или система до най-рано десето число. Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Системите на Национална агенция за приходите в интервала сред първи и 10 януари са в годишно привършване, само че това не значи, че системата не работи. Няма никаква спънка да се правят заплащания в банковото гише, намиращо се в офиса или в произволно-избрана банков клон.
Валя и приятелят ѝ си тръгнали. Върнали се още веднъж през днешния ден.

Валя Ненкова: Платихме ги и като я питах за някакъв документ нали, че са платени и така нататък тя сподели: ми най-рано на следващия ден. Росен Бъчваров - представител на Национална агенция за приходите: Плащането на вноските единствено по себе си не е задоволително човек да възвърне здравно-осигурителния си статус. Задължително би трябвало да бъде подадена декларация. И комбинацията от подадената декларация + платените вноски дава право на човек да възвърне изгубени здравно-осигурителни права.
А информация може да направи всеки изцяло гратис - на уеб страницата на приходната организация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР